Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg komme til psykolog uten å gå gjennom fastlegen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har tidligere stilt spørsmål om hva jeg skal gjøre for å få hjelp med noe jeg sliter med psykisk og fått svar tilbake fra dere. Dere sa at jeg burde kanskje vurdere ta kontakt med fastlege og få hjelp av psykolog fordi jeg har slitt lenge. Men er det mulig å gjøre det uten å gå til fastlegen eller at foreldrene mine vet om det? Jeg har dårlig erfaring med helsesøstre osv. Jeg er usikker på om situasjonen min er "problematisk" eller "dumt" nok for at jeg kan kunne få hjelp av psykolog. Jeg er usikker på helsestasjon for ungdom òg, fordi jeg er redd de bare er helsesøstre i en annen facilitet. Jeg har dårlig assosiasjoner pga. dårlig hjelp over lang tid med helsesøsteren på ungdomsskulen jeg gikk på. Jeg har liksom gode dager òg. Går det ant å ha vanlige møtetidspunkter og ha samtale selv om du faktisk føler deg bra en dag? Det er jo ikke sånn at jeg har noen jeg er komfortable med å dele gode opplevelser uten at jeg angrer på det osv. uansett?

Besvart 25.01.2019 12:44
 

Svar
Hei!

Så dumt at du har dårlig erfaring med helsesykepleiere (helsesøster). Jeg forstår at du synes det er vanskelig å ta kontakt med helsesykepleiere igjen da. Samtidig er ikke alle helsesykepleier like, så det kan være at du treffer en person du får bedre kjemi med på helsestasjon for ungdom.

Noen kommuner har psykologer man kan snakke med uten å gå gjennom fastlegen. Det er som oftest helsesykepleier som kan svare på dette, men det kan hende at læreren din også kan gi deg svar.

Hva er det som gjør at du ikke vil gå gjennom fastlegen? Fastlegen din har taushetsplikt, så foreldrene dine vil ikke få vite om det. Dessuten er du 16 år og da er du helserettslig myndig. Det betyr at du selv bestemmer hvem som skal vite hva om helsen din.

Det er mange som lurer på om det de sliter med er "alvorlig" nok til å snakke med helsepersonell. Det er aldri noe som er for dumt eller for lite til å snakke om. Helsesykepleier tar i mot alt som ungdommer kommer med. Det samme gjør fastlegen. Fastlegen kan gjøre en vurdering på om psykolog er nødvendig. Men som oftest er det psykologen selv som gjør en vurdering på om ungdommen trenger psykolog eller ikke.

Hvis det er slik at du har slitt lenge og ikke har det så veldig bra, så synes jeg at du skal ta tak i det slik at du kan få det bedre. Det gjelder også selv om du har gode dager innimellom. Du behøver ikke ha det dårlig hele tiden.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!  

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser