Hopp til hovedinnholdet

Å være venn og søster til psykisk syke

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har det veldig vanskelig for tiden. For en tid tilbake var min storesøster på psykisk sykehus og dette var veldig vanskelig for meg. Jeg er ikke en person som åpner meg for voksne så jeg snakker ikke med noen. Nå har min beste venninne også havnet på dette sykehuset og denne gangen var det enda vanskeligere enn når søstera mi havnet der siden jeg har opplevd det før. Jeg vet at det er vanskelig for henne og da hjelper det jo ikke at jeg begynner og gråte hver gang jeg ser henne. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 28.01.2019 19:47
 

Svar
Hei

Det du tar opp er viktig. Mange barn og unge opplever at det er vanskelig å være venn eller søsken til alvorlig psykisk syke personer. Når de har vært innlagt på sykehus så har de sannsynligvis vært veldig syke. 

Det at det er vanskelig handler kanskje om at det er mye du ikke forstår. At de oppfører seg annerledes mot deg enn de pleier, og at de ikke er der i livet ditt sånn som du ønsker å ha det? Kanskje du også er bekymret for om vennen din ikke blir frisk?

Det er fint at du bryr deg og besøker henne. Hvis det er for belastende for deg å være på besøk så kan du kanskje ha kontakt via sms og sosiale medier på nettet? Kan du snakke med søsteren din om hvordan det var for henne å være på sykehus? Kanskje søsteren din ar noen tips til deg om hvordan du kan være en støttende venn. Kan du søke litt mer informasjon sånn at du forstår?

  • Hvilken diagnose har vennen din? Hva betyr det for henne at hun er syk på den måten hun er syk på?
  • Hva slags hjelp får hun? Hvordan tenker de at hjelpen kan hjelpe henne på sykehuset? Hva kan hun forvente med tanke på bedring?
  • Hva kan du gjøre for å hjelpe og støtte? Og hva må voksne og fagpersoner hjelpe vennen din med?
  • Hva trenger du oppi dette? Det er bra at vennen din får helsehjelp. Prøv å sett deg i hennes situasjon. Hva tenker du at en venn bør gjøre?

Du har lov til å ha det gøy og finne på ting du liker å gjøre. Jeg tenker at det er greit at du gråter og bryr deg. Det er ikke sikkert at det er vanskelig for henne at du er lei deg. Men du bør prøve å finne mer ut av hvordan du kan passe på deg selv. Vis gjerne det du har skrevet her til de voksne hjemme hvis det er vanskelig å si noe. 

Helsesykepleier på skolen kan mye om det du tar opp. Det kan også være en fin person å snakke med hvis du vil snakke med noen som forstår utenom familien. 

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Se også vedlagte artikler.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser