Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få nye venner?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Barn er enkle skapninger. De har ikke like mye selvkritikk som et mer utviklet menneske. Dette førte til at jeg fikk venner som barn, venner som jeg har hatt i mine år på grunnskolen. Disse vennene var enkle å holde på, jeg traff dem jo nesten hver dag på skolen uansett. Jeg har alltid likt meg best for meg selv, og var derfor sjeldent med venner på fritid, noe som ikke var et problem siden vi møttes på skolen. Men så kom vidergående skole. Klassen ble splittet opp. Pågrunn av min tilbakeholdenhet ble jeg byttet ut med andre. I min nye klasse kjente jeg ingen fra før, mens de hadde gått på grunnskolen sammen. Jeg kom meg aldri inn i vennekretsen, pga. at mine interesser var forskjellige og min tilbakeholdenhet. Jeg ble en person som bare var det. Dette var akkseptabelt lenge, men nå har ensomheten nådd meg. Jeg innser at de jeg engang hadde, ikke er der lenger. Jeg er alene. Jeg har ingen kunnskap om hvordan jeg kan få nye venner, eller vinne tilbake de jeg hadde. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 29.01.2019 12:51
 

Svar
Hei!

Så trist å lese at du føler deg så ensom. Du har alltid hatt venner, men nå har du ingen.

Du skriver at du er tilbakeholden. Det gjør at det er vanskelig for deg å oppsøke andre mennesker som igjen gjør det vanskelig å få nye venner. Men jeg tror at de fleste mennesker kan finne noen som passer for seg!

Du skriver ikke hvilke interesser du har. Men du mener at du har noen interesser som er annerledes enn andres. Er det mulig å finne organisasjoner, nettsamfunn eller møteplasser for de som har slike interesser som deg? Hvis du undersøker litt om det finnes er det en god arena for å få venner med samme interesser som deg.

Noen mennesker trenger mye tid på å få venner. Men det finnes noe man kan gjøre for å vise andre at man er klar for å bli kjent med nye mennesker. Når du går rundt på skolen så forsøk å se folk i øynene og smil gjerne! Vi mennesker liker at andre smiler til oss, det betyr at vi blir sett. Hvis du sitter i gangen eller andre steder på skolen så prøv og ikke gjem deg bak mobiltelefonen. Andre mennesker kan tolke dette som at du ikke er interessert i andre og at du helst vil være alene.

Jeg tror du kunne ha nytte av å snakke med helsesykepleier. Helsesykepleier har erfaring med å snakke med ungdom som strever med ulike ting. Ved å sette ord på tankene dine kan de være lettere å håndtere og du kan få det bedre! Sammen med helsesykepleier kan øve deg på ulike måter å henvende deg til andre på slik at du kan få venner.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Venner som "forsvinner"

Trist jente (colourbox.com)

Det er vanskelig å kjenne på følelsen av et vennskap ikke er like sterkt som det engang var.

Skrevet av Tiril, Ungdomsjournalist.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser