Hopp til hovedinnholdet

Jeg er så redd for å være alene! Hva kan jeg gjøre med det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

jeg har lenge prøvd å finne ut av hva min største frykt kalles, jeg er livredd for å være alene... ikke på den måten av at jeg ikke tør å være alene på rommet, men at jeg er redd for å ikke være beskyttet. jeg kan få panikk om natta hvis foreldrene mine går å legger seg. men jeg kan sitte alene hele dagen så lenge jeg vet at noen er der. jeg vet at jeg ikke hadde dette problemet da jeg var liten. jeg tror det kan være fordi jeg fortsatt trodde på gud. jeg er fortsatt red for å bli forlatt (noe som stammer fra barndommen min med en mor som ignorerte isteden for å heve stemmen) så jeg lurer bare på. hva er det dette kalles og hve kan jeg gjøre med det?

Besvart 24.01.2019 17:59
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hva du strever med og hvor redd du er for å bli alene! Du er ikke alene om å ha det slik!

Jeg er usikker på om jeg har noen konkret navn på det du er redd for. Det du opplever høres ut som en frykt (angst) for å bli forlatt og at du trenger at andre er rundt deg for at du skal føle deg trygg.

Du er i en alder nå hvor du skal "bli voksen" og du skal løsrive deg fra foreldrene og bli selvstendig. Dette kan vekke opp angst. Dette fordi vi er alle avhengige av andre når vi er små for å bli ivaretatt og føle oss trygge. Når vi løsriver oss så blir vi på en måte litt "alene" og skal klare oss på egen hånd.

Det høres ut som du har opplevd at moren din ikke har møtt deg alltid på en slik måte og at dette har forsterket din frykt for å bli forlatt. Det å bli forlatt eller avvist er kanskje det vi alle mennesker er mest engstelige for at skal skje.

Dette vil jeg anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen din om. Det kan også være at du kan snakke med foreldrene dine om hvordan du har det? Det å vite at de vet hva du strever med kan gjøre dette bedre for deg. Ved å snakke om det føler du deg mindre alene og det kan gi deg en trygghet at de faktisk vet.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst