Hopp til hovedinnholdet

Er jeg for tynn til å få mensen, og sliter litt med hypokonderi

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en rekke ting jeg vil ta opp: 1) Jeg har hatt utflod i to år og har pupper og kjønnshår, men ikke hår under armene eller mensen. Jeg veier 50 kg og er 165 cm høy. Kan d være at jeg er undervektig og derfor ingen mens? 2) Dette har jeg slitt med i år. Jeg har ingen spiseforstyrrelse eller et forvrengt bilde av egen kropp. Jeg føler litt på at jeg er for tynn, men det er uvesentlig. Jeg sliter med å spise blant andre. Jeg har ingen ide om hvorfor. Jeg opplever angstanfall ved spising, men ikke alltid. Om jeg er på ferie og spiser ute hver dag går det fint, men et engangstilfelle som for eksempel var uplanlagt går ikke veldig bra. Aller verst på restaurant. Tips? Hva kan det være? Har snakket med de hjemme. 3) Jeg sliter litt med hypokondri. Spesielt for kreft og jeg har oppdaget blod på papiret ved avføring (garantert ikke mensen)... Tips til helseangst? Bør jeg oppsøke lege? Kan det være kreft? 4) Er jeg undervektig? Tips i såfall? Trener ikke. Spiser normalt vanligvis.

Besvart 02.02.2019 17:03
 

Svar
Hei

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som 9 år og noen kan få den så sent som 17 år. Mensen vil nok komme etterhvert.

Du er ikke undervektig og det er nok ikke grunnen for at mensen ikke har kommet. For noen kommer den litt senere enn andre, og det er normalt. 

Har det alltid vært slik at du ikke liker å spise med andre eller et det noe som kom plutselig? Hav årsaken er blir bare en gjetning, det kan være mange årsaker til det hele. Kanskje dreier det seg om kontroll? Du skriver at hvis du vet at du skal spise ut så går det greit, men hvis det ikke var planlagt er det ikke fult så greit. Det får meg til å tenke på at du liker kontroll, og at hvis du mister den blir du stresset og opplever anst som du selv skriver. 

Det du er redd for er sykdom. Sykdom er noe mange kan komme til å oppleve og som man ikke kan forhindre selv. På samme måte kan ikke framtiden forhindres eller styres. Det er viktig å velge å ikke bekymre seg over forhold som en ikke kan gjøre noe med. Det høres jo enkelt ut når jeg sier det, men en kan ta et valg på det. Et valg på å jobbe med å ikke overfokusere på at alt er noe veldig alvorlig. 

Når en først har valgt å ikke overfokusere på angst for at noe forferdelig kommer til å skje, så trenger en å "øve seg" til å avlære seg redselen for å bli syk. I ditt tilfelle så tenker jeg det vil være viktig å ta et VALG om å ikke fokusere på at det er mulig at du kan bli syk. Hvis man leter etter det kan en finne symptomer på de mest alvorlige sykdommer. Prøv heller å trygg deg selv på at det ikke er noe farlig. 

Litt frisk blod i avføringen er som regel på grunn av en rift i endetarmen. Det er overhode ikke farlig, og du har nok ikke kreft. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen hvis du tenker at du trenger hjelp for din helseangst, og hvordan du kan jobbe med den. 

Legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser