Hopp til hovedinnholdet

Vennen min sliter, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg har en venn jeg er veldig besymret for. Hun bor ikke hjemme hjemme på grunn av død å senere andre problemer. Hun har snakket med meg en gang om dette men hun er ikke en som liker å snake om ting. jeg vil ikke snakke om det om hun ikke vil selv men hun har aldri snakket om det. for en stund siden begynte hun med selvskading når jeg spurte henne om det kom hun med unnskylninger som som ikke ga mening, jeg vet ikke om hun hun stoppet. Når jeg prøvde på nytt ble hun bare sur. jeg vil ikke snakke med hun vis hun ikke vil men jeg begynner å bli beskymret. tror kanskje hun slitter med enten depresjon eller sammenbrudd selv om hun nesten alltid er glad på skolen. burde jeg bare tro at noen tar seg av det eller er det noe jeg kan gjøre?

Besvart 01.02.2019 10:54
 

Svar
Hei jente 14 år!

Du bryr deg virkelig om vennen din. Det er kjempe bra. Noen ganger er det ikke så lett å hjelpe dersom den andre ikke ønsker å få hjelp. 

Her kommer noen tanker om hva som kan gjøre deg mindre bekymret og kanskje hjelpe vennen din: 

  • Forsøk å si at du er bekymret, fortell hva du tenker og hvorfor du bryr deg. Noen ganger kan bare det være nok å gjøre. Da har du også forsøkt å si i fra og vennen din vet at du bryr deg. 
  • Kan du snakke med en voksen du stoler på. Fortell om det du bekymrer deg for. Du trenger ikke å fortelle den voksne hvem vennen din er, men bare snakke anonymt. Det kan hjelpe å lufte din bekymring med andre. 
  • Spør vennen din om det er noen andre som hjelper hun/han. 

Dersom vennen din avviser deg eller ikke vil snakke om dette, er det viktig at du akseptere det. Du kan samtidig si:  "uansett hvordan du har det så er jeg her for deg når du ønsker det eller vil prate". 

Du kan også finne ut av hvordan vennen din kan få hjelp av andre. Tips vennen din om helsesykepleier på skolen, eller spør om vennen kan snakke med foreldrene sine eller en voksen vennen din stoler på. 

Selv om du er bekymret så gjør du mye i å bare være støttende. Dersom du gjerne skulle gjort mer, men opplever at vennen din ikke vil, må du bare forsøke igjen seinere. Ikke press deg på, men bare vis at du er der dersom det trengs. 

Lykke til! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser