Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få en «sykemelding» fra vgs eller styre selv når jeg er på skolen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 17 år gammel jente og har alle symptomene på utbrenthet. De har kommet de to siste ukene, noe som har fått meg til å tenke i starten at jeg er syk så jeg har bare holdt meg hjemme fra skolen. Gikk akkurat inn på tanken om at jeg kanskje kan være utbrent også sjekket jeg alle symptomene mot det jeg har opplevd i det siste. Alt stemte. Er det mulig å få en «sykemelding» fra VGs eller styre selv hvor mye man er på skolen?

Besvart 02.02.2019 19:25
 

Svar
Hei!

Det er dumt at du føler deg så sliten. Om du er utbrent eller ikke er vanskelig å si. Det tenker jeg at en lege må si noe om. Symptomene på utbrenthet er ganske vanlige ting å kjenne på når man er sliten eller stresset. 

På videregående kan du ikke ha mer enn 10% fravær. Dette fraværet må dokumenteres. Det vil si at du må ha attest eller godkjenning for fraværet. Du kan lese hva som er gyldig fravær i artikkelen under. 

Fastlegen din kan skrive en legeerklæring på sykdom hvis du er syk. Da må du i første omgang ha en time hos fastlegen. Dersom fastlegen mener at du er syk kan han sykemelde deg og det er gyldig fravær. Hvis fastlegen mener at du ikke er syk får du ingen legeerklæring. 

Hvis du har behov for tilrettelagt undervisning eller behov for selv å styre hvor mye du er på skolen må du starte med å snakke med en lærer eller rådgiver. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser