Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lite sosial, mye på telefon, irritert og sint. Deprimert?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei De siste 2 årene har jeg vært veldig veldig ofte sint og blir fort irritert på venner og familie,det blir derfor mange krangle,er heller aldri ute og sosialiserer med vennene mine og har heller ikke særlig interesse for det, vil kun være hjemme på telefonen. Jeg prøver så hardt jeg kan å være positiv og se livet på en bra måte, men uansett hva jeg sier og gjør får jeg alltid kommentarer på at jeg må smile mer og være positiv, det er enklere sagt enn gjort. Har tenkt nå i det siste om jeg kanskje har depresjon. Men vet ikke om det er 100% sikkert, så derfor, hvordan kan man finne ut om man har depresjon for sure, og om det er noe som kan hjelpe meg og bli «vanlig» igjen. Vil ikke snakke med helsesøster eller psykologer for å dra inn familien, vil spare de for dette.

Besvart 04.02.2019 13:38
 

Svar
Hei

Det at du tar kontakt med oss på ung er et tegn på at du ser at du har noen utfordringer du trenger hjelp til å løse. Det er flott!
Du beskriver en ganske ensom hverdag, hvor du er lite sosial og bruker mest tid på telefonen din. Du skriver ikke noe om din skolesituasjon, så jeg antar at du går på skole. Du har jo også venner, skriver du, så det er mye positivt å bygge videre på.

Jeg tror ikke du er deprimert, men bruker mye energi på "feil sted" slik jeg ser det. Hvis du tenker på hva som gjør deg glad, og hva som skal til for å glede deg, kan du begynne med å skrive det ned.

Hvis det er aktiviteter, hobbyer eller dyr du liker, kunne du begynne med å bruke litt av den tiden du sitter på telefonen og bytte ut med for eksempel en tur med hund, musikk, et spill med venner, dans, eller noe annet du liker. For hver gang du opplever glede, latter eller positive signaler til hjernen, lagrer det seg og du vil skille ut hormoner som gjør deg mer glad!

Ensomhet og isolering gir aldri noe positivt til mennesker, så det er viktig å prøve å gjøre små endringer i hverdagen. Men det må komme fra deg.

Du kan gjerne ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller Helsestasjon for ungdom, de har taushetsplikt, er gratis og du trenger ikke bestille time. Det vil garantert hjelpe å snakke med noen om det som er vanskelig, og foreldrene dine trenger ikke bli dratt inn i det hvis du ikke vil. Du er 16 år og helsemessig myndig. Bare du kan gjøre endringer og nå har du allerede tatt første skritt. Jeg er stolt av deg!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser