Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har angst, bør jeg oppsøke skolepsykologen?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om jeg muligens kan ha angst. Forventer ikke å få svar på dette her, men vurderer å oppsøke skolepsykologen. Jeg blir ofte svært stresset når jeg går ut fordi jeg vet det er andre mennesker ute. Jeg kan begynne å skjelve (i liten grad), kjenne på uro i kroppen, bekymre meg, overtenke og bli veldig nervøs. Bare å ta bussen eller gå på butikken kan noen ganger være en utfordring. Jeg har nettopp flyttet til en ny by og begynt å studere. Her sliter med å få venner og bekjente, fordi jeg rett og slett ikke tørr å vise meg blandt mange mennesker. Å gjøre ting ute, feks. ta buss, er alltid lettere dersom jeg er med andre jeg kjenner, men dersom det er mange mennesker på bussen eller egentlig ute generelt, kan jeg fremdeles føle veldig på uro i kroppen og bli svært nervøs. Likevel er jeg usikker på om jeg har det ‘ille nok’ til å oppsøke skolepsykologen. Håper beskrivelsen er grei nok til at dere kan gi meg råd for hva jeg bør gjøre. På forhånd takk. :-)

Besvart 30.01.2019 20:15
 

Svar
Hei

Dette høres veldig slitsomt ut for deg.  

Bekymringer for hva andre synes om en er vanlig i ungdomsalderen og kan sees i sammenheng med de store emosjonelle og kognitive endringene som skjer. 

Når ubehaget blir så overveldende som i ditt tilfelle, tenker jeg at det er viktig at man oppsøker hjelp. Det er fint at du tar deg selv på alvor og jeg tenker at det vil være helt riktig for deg å ta kontakt med skolepsykologen. 

Vanskelige tanker og følelser har en tendens til å kun vokse seg større dersom man holder de for seg selv. 

Jeg har lagt ved noen artikler til deg om jeg anbefaler deg å lese.

Håper du får den hjelpen du trenger til å få det bedre. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser