Hopp til hovedinnholdet

Føler meg «redd» mennesker, blir helt stressa der det er mye folk.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Ok, det er sånn at jeg føler meg «redd» mennesker. Eller kanskje itje akkurat redd, men når jeg møtes folk jeg ikke kjenner så blir jeg syk klein, å få sikkelig vondt magen. Når vi feks skal på fotball kamp eller noe lignende med mye folk, så blir jeg helt stressa. Føler jeg må kaste opp, og klare ikke å snakke. Hater også å snakk i tlf, så hvis det er noen som ringer, svarer jeg aldri. Så jeg sendte mld isteden. Å jeg vil at jeg er et «flokkdyr», siden jeg klarer meg ikke alene hvis jeg skal noen plass. Jeg må vær med noen jeg kjenner godt.... Kan også være det at jeg er redd for å dumme meg ut Jeg blir syk ukomfortabel, og begynner å gråte og sliter med å puste hvis jeg er i store folkemengder. Dette plager meg sykt i hverdagen siden man møtes mye folk, å jeg spiller fotball osv....

Besvart 06.02.2019 18:55
 

Svar
Hei jente 16 år.

Så fint at du skrev til oss. 

Det å være litt engstelig er egentlig en fin ting. Noe av engstelsen som viser seg i løpet av oppveksten er vanlig og kan sees i sammenheng med de store følelsesmessige og tankemessige endringene som skjer når man er i puberteten. Man kan tenke på det som en alarm går når noe er farlig.

Hos noen går denne alarmen av når den ikke trenger det. Den varsler ikke ordentlig fare, men kommer også situasjoner som i utgangspunktet ikke er farlige. Engstelsen vil da oppleves strevsom og overveldende. Da kan man reagere slik som du gjør; få vondt i magen, bli stressa, at det føles som om du vil kaste opp, at du ikke klarer å snakke, at det er vanskelig å puste og at du gråter. Men når det hemmer en i daglige aktiviteter og at reaksjonene er så sterke, må man få hjelp. 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen, en fagperson på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Noen helsestasjoner for ungdom har personell som er spesielt utdannet på hvordan vi har det med oss selv, den psykiske helsen vår, tanker og følelser. 

Mens du venter på hjelp og du kjenner at du blir engstelig, kan du se etter en firkant, for eksempel telefonen din. Legg telefonen foran deg og se på den. Så puster du ut i tre sekunder mens du ser på den ene siden. Så puster du inn i tre sekunder mens du ser på side nummer to. Deretter puster du ut mens du ser på side nummer tre i tre sekunder. Så puster du inn mens du ser på side nummer fire. Og sånn fortsetter du til pusten er rolig. 

Du kan også be foreldrene dine kjøpe sitroner. Skjær opp en sitron i båter og ha med i en liten plastpose eller en liten boks med lokk. Når du kjenner du blir redd, kan du ta fram en sitronbåt og bite i sitron-kjøttet. Da får smaksløkene i munnen nesten sjokk, og det vil dempe engstelsen/redselen. 

Neste gang du har gym, kan du kjenne etter hvordan hjertet slår når du løper fort. Slik er det med hjertet når du blir redd. Det er ikke farlig. Det å vite det, kan gjøre det lettere for deg å takle det som sier i kroppen.

Snakk med helsepersonell! Det er ikke noe å vente med!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt! 

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser