Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mange følelser samtidig

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ganske mange følelser nå jeg er trist, glad og redd samtidig. På skolen føler jeg meg av og til utenfor men jeg vet at hvis jeg snakker med dem jeg sitter med i frimenutte så er jeg ikke det. Jeg er ofte redd før en Time for foreksempel å lese eller bare være i timen. Jeg griner veldig ofte kvelden før neste skoledag hvis jeg gruer meg til feks en engelsk time. Er også veldig redd for å presentere og lese høyt i klassen. Dette har blitt et problem for meg. Jeg har flere problem som redd for å dø og jordens undergang, osv. Jeg tenker på di tingene veldig ofte og så stresser jeg mye med lekser , ha nok tid til venner, bli tynn og passe inn. Jeg vil egentlig bare få slutt på det så hvordan ?

Besvart 05.02.2019 16:23
 

Svar
Hei!

Du er i en alder hvor kroppen og hjernen utvikler seg voldsomt. Det skjer også en stor produksjon av hormoner. En del av disse hormonene kan føre til svingende humør og mange følelser. Noen ungdommer kjenner på mange fremmede følelser i denne tiden, og også et kaos av følelser.

I ungdomstiden er det også vanlig å være usikker på seg selv. Man er opptatt av å være lik andre og vil helst ikke skille seg ut. Ofte handler det om at man i puberteten er i ferd med å utvikle sin identitet, og det er ikke alltid så lett å finne ut hvem man er og vil være. 

Du skriver at du stresser mye med lekser og andre ting. Når det gjelder skolearbeid kan du få bedre oversikt og mer struktur på tiden din ved å lage en plan over det du skal gjøre. Det kan hjelpe på at du får gjort ting ordentlig samtidig som du får mer tid til andre ting. 

Selv om du opplever mye kaos i følelser og mye stress kan det bli bedre etter hvert. Men det kan også være hjelpsomt å snakke med noen om det. Det å dele tanker med noen kan gjøre at de vanskelige tingene kjennes litt lettere. For eksempel kan du snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesykepleier har erfaring med å snakke med ungdom som strever med ulike ting. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser