Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg har dyssosial personlighetsforstyrrelse men samtidig empati?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har fått diagnosen dyssosial personlighetsforstyrrelse. Kan man ha denne personlighetsforstyrrelsen men fortsatt ha empati? Siden man må svare på 3 av 7 symptomer? Kan jeg feks ha 1. ansvarsløshet, ikke lære av straff/forstå konsekvenser, 2. Ikke klare stabile forhold men klare å opprette nye forhold og 3. Voldelig eller aggressiv atferd. Kan jeg ha hvilken som helst av de 7 symptomene og fortsatt få diagnosen, men fortsatt ha empati? For det virker jo som hele diagnosen betyr psykopati men det fortalte en annen meg at det ikke helt er, at noen psykopater kan ha den, andre ikke. Men at den er "vanligere" hos psykopater. takk for raskt svar!

Besvart 01.02.2019 18:03
 

Svar
Hei, gutt på 20 år!

Takk for spørsmålet ditt.

Ja, du kan ha empati og fortsatt fylle kriteriene for en dyssosial personlighetsforstyrrelse (PF). Som du nevner selv så er det flere sammensetninger av symptomer/ledd som gir grunnlag for samme diagnose uten at den utspiller seg helt likt hos andre. Det vi gjerne ser hos personer som har psykopati er at disse er bare en liten del igjen av dem som har dyssosial PF. Dermed så kan man til en viss grad si at psykopati-delen er en mer alvorlig grad av dyssosial PF og du kan fint fylle kriterier for dyssosial PF uten å ha inneha de trekkene vi typisk tenker på ved psykopati (som i større grad omhandler å være blottet for empati og i større grad gjøre bevisste valg som omhandler manipulering av andre). De som blir regnet for å ha psykopatiske trekk vil nok også oppfylle en dyssosial PF - men altså ikke nødvendigvis omvendt. 

Hva som er grunnlaget for din diagnostiske vurdering kan jeg ikke svare på og det må den som har satt diagnosen fortelle til deg. Du har rett til å spørre om dette. Det som kjennetegner ulike personlighetsforstyrrelser er at en person har et atferdsmønster som skiller seg betydningsfullt fra det man tenker er "normalen" i et samfunn. Man vil gjerne tenke at det er et resultat av både trekk man har med seg i personligheten sin og også som resultat av det miljøet man er/har vært i. Så for noen som får dyssosial PF så kan dette slå ut ved at man for eksempel fra helt tidlig alder har vært i et miljø som har ført til at man har oppført seg på måter som skiller seg fra normen (for eksempel involvering i tyveri, vold eller annet). Da kan man anta at den samme personen kanskje ikke hadde blitt ført inn i dette "mønsteret" i et annet miljø og at dette dermed understreker viktigheten av at personlighet formes både av biologi ("medfødt") og miljø (oppvekst, erfaringer). 

Jeg legger også til at man tidligere har hatt et mer negativt syn på at personlighetsforstyrrelser ikke kan behandles. Dette har fått et endret syn de siste årene. Det å få nye måter å uttrykke sine følelser og atferd på kan hjelpe de fleste inn i nye spor slik at man ikke lenger tilfredsstiller enn PF. Så det er viktig å huske på at uansett hvilke trekk du har med deg i din personlighet og som resultat av ditt miljø/oppvekst/erfaringer så er det dine handlinger som til syvende og sist avgjør hvilken rolle du får i samfunnet og hvordan andre oppfatter deg. Det er du som tar valg som bedømmer hvem du "er". Dette kan man bevisst gå inn for å endre og dette kan man også få råd og veiledning for i behandling. Du kan som sagt snakke med din behandler som har stilt denne diagnosen for hjelp videre. 

Du kan lese mer om dyssosial PF her

Håper dette var noe avklarende. Ønsker deg lykke til. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser