Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 år. Jeg har et litt dårlig forhold til mat.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg får høre at jeg spiser lite, og kjæresten min tror at jeg har spiseforstyrrelser. Jeg selv tenker at det ikke er noe jeg trenger å bekymre meg for, men allikavel lurer jeg på hva jeg burde gjøre. Jeg har et litt dårlig forhold til mat, det har jeg alltid hatt. Når jeg var mindre, gikk på barneskolen, sa foreldrene mine at jeg ikke skulle spise sukker/usunt på en måned for å bli sunnere. Etter en uke sa begge foreldrene mine at jeg hadde blitt tynnere, og at de var stolte av meg. Jeg følte meg utrolig liten i en så stor verden, og jeg begynte å tenke mye på mat og vekt allerede i 4. klasse. Nå går jeg i 10. klasse og spiser som regel litt frokost, mat på skolen når jeg har med og middag. Jeg føler at jeg ikke er bra nok, jeg er ikke fornøyd med meg selv, og jeg tenker fortsatt mye på vekt. Jeg prøvde å snakke med foreldrene mine, men de prøvde bare å skyve det vekk. Jeg teller kalorier, men kaster ikke opp. Burde jeg være bekymret for at har en form form for spiseforstyrrelser?

Besvart 10.02.2019 10:31
 

Svar
Hei!

Det virker som du har et strevsomt forhold til mat og til hvordan du ellers har det med deg selv.

Jeg kan ikke si sikkert om du har noen form for spiseforstyrrelse, men ut ifra det du skriver, kan du lett utvikle dette dersom du ikke får god hjelp. 

Du tenker mye på vekten og teller kalorier og har alltid hatt et dårlig forhold til mat. Mat og følelser henger også ofte nøye sammen, og det kan lett bidra til å komme i en vond sirkel.

Du føler at du ikke er bra nok og er ikke fornøyd med deg selv. Det er vondt å gå rundt med slike følelser. Du skal likevel vite at det er mange ungdommer som opplever å ikke være fornøyd med seg selv og kroppen sin.

Alle er forskjellige og alle er like bra og viktige slik de er.

Jeg tenker at du gjør lurt i å be om litt hjelp til å få det bedre.

Det er leit at du ikke får mer støtte og hjelp fra foreldrene dine, når du spurt om dette. Kanskje vet de ikke helt hvordan de skal hjelpe og støtte deg, selv om de vil? 

Jeg råder deg til å oppsøke helsesykepleier (helsesøster)på skolen din. Hun er vant til å hjelpe ungdommer som tenker negative tanker om seg selv og som strever med mat og spisevaner. Du kan ta bilde av det du har skrevet til oss og vise henne, så trenger du ikke forklare så mye.Hun har også taushetsplikt og kan gi deg god hjelp.

Jeg legger også ved noen artikler som du kan lese.

Jeg håper du får god hjelp og ønsker deg lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser