Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvskading, redd for at jeg ikke får adoptere om jeg får hjelp?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med kutting, altså selvskading. Da jeg begynte for ca 2år siden, skrapet jeg såvidt huden med en saks. Sårene var borte i løpet av en ukes tid, og etterlot ingen arr. Jeg hadde full kontroll, og stoppet meg selv når jeg visste at det ikke ‘passet’ å har sår på håndleddene. Nå har det gått for langt. Jeg har kutt som blør mer enn de bør, på venstre legg. Når plassen der er tatt opp går jeg lengre opp på låret, og høyt oppe på armen. Jeg er blitt avhengig. Jeg vil ha hjelp, men har ingen å snakke med. Foreldrene mine ville ikke forstått, tro det eller ei. Hvis jeg forteller venner vil de nokk se annerledes på meg, og jeg kan heller ikke gå til noen med erfaring, siden de sannsynligvis ville henvist meg til psykolog etc. Siden jeg ønsker å ha mulighet til å adoptere barn når jeg blir voksen, ville dette ødelagt. Derfor må jeg hjelpe megselv. Problemet er at når ting blir tøft, så hjelper det å kutte. Etter rundt 4 kutt hvis de blør mye, føler jeg meg Ok igjen. Tips?

Besvart 06.02.2019 21:36
 

Svar
Hei, jente på 16 år

Det høres ikke ut som du har det noe greit nå og jeg tenker at du kunne trengt å få snakket med helsepersonell som kan hjelpe deg ut av dette.

Når det gjelder at du skriver angående adopsjon kjenner jeg ikke til. Slik jeg forstår reglene for adopsjon så vil det bli tatt en helsevurdering av den/dem som skal adoptere. Dersom vedkommende har kroniske og alvorlige psykiske lidelser som blir vurdert å påvirke omsorgsevnen så blir dette et problem. Men jeg tenker at det å gå til psykolog eller annet helsepersonell for å få hjelp til å slutte med selvskading ikke faller i denne kategorien. Det jeg ville gjort om jeg var deg var å oppsøke enten helsesykepleier på skolen (tidligere "helsesøster"), helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Så forteller du med en gang at du sliter med selvskading men du er bekymret for om det å snakke om dette vil kunne ha noen negative konsekvenser for deg med tanke på framtidig adopsjon. Så hører du hva de sier. 

Jeg tenker også at du kan forsøke å snu på det: dersom du tenker utifra ditt framtidige barn (som du ønsker å adoptere) sitt perspektiv så vil det være mye bedre for barnet om det får en mor som tidligere har selvskadet seg men har fått hjelp til dette og ikke lenger plages med dette enn en mor som har latt disse problemene bare fortsette over lang tid, som kanskje har latt problemene eskalert og forverret seg og preger denne moren i stor grad. 

Kanskje det kan gi mening å tenke litt sånn?

Jeg ville i alle fall tenkt at det er bedre å be om hjelp for å komme seg ut av dette. Grunnlaget for om man får adoptere tenker jeg gjøres ut ifra en helhetsvurdering av hvordan personen sin omsorgsevne er og denne trenger absolutt ikke å være svekket hos deg i framtiden basert på hvordan du har det nå. Kanskje du vet mer om dette tema enn meg men slik jeg forstår det vil det være slik. Så jeg oppfordrer deg til å snakke med noen på den måten som jeg skrev over. 

Ønsker deg masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser