Hopp til hovedinnholdet

Føler jeg har ting i livet som er umulig å løse. Noen tips?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Faren min slo opp med moren min før jeg var født. Jeg er ikke helt sikker, men jeg tror ikke det var meningen at jeg skulle bli født i det hele tatt. Han har aldri sagt at han er glad i meg, og jeg tviler også på at hen er det. Jeg har ikke Instagram, noe som kanskje ikke høres noe ille ut, og det er vel egentlig ikke det heller. Men hver gang noen snakker om det eller spør meg om det føler jeg meg dårlig. Det er forsent å få det nå, siden da vil jeg ha null følgere, og abselutt alle vil få vite at jeg nettopp fikk det. Grunnen til at dette er så vannesklig for meg er at det er enda en ting i livet mitt som virker umulig å løse. Noen tips? Hjemme har jeg null privatliv, og jeg liker egentlig ikke å være der. Til tross for dette oppfører jeg meg hele tiden som om jeg er glad, noe som kanskje gjør det enda verre. Jeg vet ikke hvorfor men det føles som om jeg må ta byrdene til alle rundt meg, og at ingen kan ta mine. Vær så snill å hjelp meg, jeg orker ikke mer.

Besvart 10.02.2019 13:59
 

Svar
Hei jente 13 år!

Det høres ut som du har mange vanskelige tanker både i forhold til foreldre og venner. Noen ganger kan det føles som hele verden er imot oss og at det er umulig å løse. Heldigvis finnes det gode måter å komme seg gjennom det som er vondt og vanskelig. Jeg har derfor flere tips til hvordan du kan jobbe med dette.

1. Snakk om hvordan du har det.

Når vi har det vondt hjelper det å snakke om det. Tanker og følelser som at du ikke var ønsket eller at pappa ikke er glad i deg er smertefullt. Det kan i stor grad prege selvbilde, selvfølelse og hvordan en håndterer verden. En skal ikke løse slikt alene og trenger derfor noen som kan høre på en. Kan du snakke med mamma og pappa om dette? Har du eventuelt en annen voksen du stoler på? Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. De har god kompetanse til å hjelpe deg. 

2. Hva trenger du nå?

Det er viktig at du føler at hjemmet ditt er et sted du kan slappe av. Ofte kan en i enighet med foreldre komme frem til løsninger slik du kan føle deg mer hjemme. Men først kan det kanskje være lurt å gjøre litt detektivarbeid. Hva trenger du for å føle deg mer hjemme? Handler det om rom? Handler det om relasjon til foreldre? Kanskje kan du sette deg nes sammen med foreldrene dine og bli enig om hva du trenger. 

Det samme gjelder i forhold til venner og familie når du føler du må ta alle byrdene. Det er lov og veldig viktig å sette grenser for seg selv. Det er derfor viktig å kjenne etter hva en trenger. Om du synes det er vanskelige ting å løse kan du trene på disse.

3. Hvordan håndtere vanskelige situasjoner og tanker.

Når vanskelige tanker tar opp mye plass er det lite rom for de gode tankene. Dette er prosesser vi kan jobbe med som gjør at de positive tankene får mer plass. Psykologisk førstehjelp og hjelpehånden er nyttige verktøy en kan bruke. Det krever litt tid og innsats, men dette er noe man kan bruke resten av livet. Jeg tror ikke det er for sent å få en Instagramprofil hvis du ønsker det. Kanskje kan dette være en fin oppgave å prøve med hjelpehånden? Jeg har lagt ved noen artikler du kan bruke. 

Jeg ønsker deg masse lykke til og sender deg mange tanker og klemmer. 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser