Hopp til hovedinnholdet

Broren min virker deprimert. Bør jeg gjøre noe eller la være?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en bror på 14 som virker veldig deprimert og jeg frykter at han skal ta sitt eget liv. Han hater plutselig skolen, han hater vennene sine og alle oss i familien. Han er sur hele tiden og nekter å være hos mamma og er slem mot henne uten grunn. Han oppfører seg skikkelig aggressivt mot meg og broren min på 13 og ingen vet når han klikker. Han går til psykolog og har blitt diagnosert med tix og angst. Jeg tror og han er deprimert fordi han har mistet alt livsgleden, han hater alt han elsket før. Dette har pågått 2 år men nå er det skikkelig ille. Jeg vil selv ikke lenger bo hos faren min for der bor han. Han er hos mamma noen timer, men plutselig klikker han uten grunn og stikker til pappa. Han er også sur der borte. Jeg vet ikke lenger hva jeg skal gjøre. I sommer hintet han til at han ville ta selvmord. Jeg vil ikke miste broren min. Jeg kan heller ikke snakke med han fordi han hater meg og han svarer aldri på meldinger. Børr jeg gjøre noe eller la det være?

Besvart 10.02.2019 19:10
 

Svar
Hei jente 17 år!

Dette høre veldig vondt og vanskelig ut! Når de i nærmeste familie blir syk kan det være vanskelig å vite hva man skal gjøre eller hvordan man skal håndtere det. Men det finnes god hjelp å få.

Snakk med noen om det du opplever. Slik du beskriver det kan det kanskje være godt å ha noen utenom familien å snakke med. Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom har god kompetanse til å hjelpe deg. Det å være pårørende kan føre til mange vanskelige tanker. En trenger derfor hjelp og støtte. Det er vondt og vanskelig å være redd for at broren din skal ta sitt eget liv.

Foreldre er viktige når man har det vanskelig. Kan du snakke med mamma og pappa om hvordan du opplever det? Om broren din blir aggressiv og truende er det viktig at både du og lillebror frå hjelp. Kan foreldrene dine deg støtte deg slik du slipper være redd? Kanskje er det bedre om dere ikke bor sammen når han er veldig dårlig. 

Broren din har det nok veldig vanskelig. Om du synes det er for vanskelig å være sammen med ham i perioder så er det greit. Kanskje kan du finne andre måter å vise at du er glad i ham. Kanskje kan du sende ham en melding eller et brev. Selv om han er mye sint har han også behov for å høre at du er glad i han. 

Hvis du har behov for å snakke med noen kan du ta kontakt anonymt med hjelpetjenester. Kors på halsen 800 333 21 eller Mental helses hjelpetelefon 116 123 har flinke rådgivere som kan hjelpe deg. 

Jeg sender masser av tanker og klemmer din vei. ta godt vare på deg selv!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Når du er pårørende til en som er syk

Trist jente (colourbox.com)

Noen ganger kan foreldre være syke i kort eller lang tid. Andre ganger er det søsken som er syke. Da er du pårørende til den som er syk. Det kan være utfordrende, men det er støtte å få - også hvis foreldre ruser seg eller har psykiske helseproblemer.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser