Hopp til hovedinnholdet

Er det psykisk misbruk?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Eksempler på ting pappa har sagt/gjort: 1) skreket av full hals i bilen fordi mamma klarte å skrape den opp bittelitt, dette fikk lillebroren min til å gråte, og mamma til å storme ut av bilen. Da satt jeg og broren min der alene sammen, mens pappa kjørte videre, jeg så at han var sint. Han skrek enda en gang mens han slo i rattet, til tross for at han hadde sett hvordan alle reagerte. 2) truet med å hoppe ut av bilen i fart, vi kjørte IKKE fort og det var ikke farlig å gå ut av bilen, men veldig provoserende. 3) han mener jeg har blitt så utrolig frekk eller «syk» som han sa. Han ropte i stua at «hun er jo syk, vi har bare latt henne være slem og nå har hun blitt sånn» 4) sagt at familien vår er disfunksjonell flere ganger, jeg og broren min er sensitive barn, så bare tenk.. 5) fått meg til å føle på skyldfølelse for de minste ting Poenget er at jeg ikke vet om dette «godkjennes som psykisk misbruk. Jeg har ingen p snakke med dette om, og det gjør meg veldig trist.

Besvart 15.02.2019 19:34
 

Svar
Hei jente 15 år

Det høres ikke greit ut og jeg forstår at du blir fortvilet og lurer på hvordan du skal forstå det som faren din gjør og sier. 

Jeg tenker at det du beskriver ikke er greit, og helt sikkert gjør deg og broren din veldig utrygge. Sånn som faren din oppfører seg og hva han har sagt i sinne er uheldig for dere. 

Kanskje du kan få til å snakke med mamma om hvordan du synes det er når han oppfører seg sånn. Fortell henne at du blir utrygg, fortvilet og engstelig. Forhåpentlig så vil hun forstå og være god og støttende for deg.

Jeg vil også råde deg til å gå til helsesykepleier eller Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og få mulighet til å snakke om hjemmesituasjon med en som kan forsøke å forstå det som skjer der og vurdere sammen med deg om det er behov for å søke hjelp for å få det bedre sammen. 

Du kan også selv ta kontakt med Barneverntjenesten om du blir veldig engstelig og utrygg hjemme. De vil ta deg på alvor og kunne tilby hjelp til dere som familie. Du kan alltids ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111. De er der for deg og hjelper deg gjerne!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser