Hopp til hovedinnholdet

Jeg har det vondt, og jeg har dårlig samvittighet for ALT!

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei.. igjen. Jeg har tenkt lenge på å ta livet mitt, men tør ikke.. Grunnen er at jeg har mistet de beste vennene i verden! De er med noen andre jenter fra klassen min nå.. læreren babler om at hun er veldig bekymra for meg siden 9.klasse. jeg er alene ja. Det er enda mye mer jeg har å fortelle, men kan ikke skrive alt, for det er ikke plass.. Men jeg leste nettopp en artikkel på engelsk, der sto det hva som kunne ha skjedd om du har tatt livet ditt. Det var vondt å leste det, men jeg har nå byttet mening om å ta live mitt..! For hvis jeg gjør det, kan alle de som er rundt meg, bli veldig deprimerte og bli alkoholikere å alt sånne grusomme ting! Og jeg vil ikke det! Men jeg har det fremdeles ikke bra. Jeg har det vondt, og jeg har dårlig samvittighet for ALT! Foreldrene mine, lærer og rektor har sagt at jeg må til psykolog. Så jeg går til Psykolog nå. Føler ikke at noe blir bedre..Du vet når du leser en plass, eller noen har sagt «at alt kommer til å bli bedre», det er jo ikke sant..!

Besvart 17.02.2019 10:59
 

Svar
Hei jente 15 år

Du har det ordentlig vondt og vanskelig, og jeg forstår at du skriver inn til oss i fortvilelse for at det ikke blir noe bedre for deg. 

Vit at du kan få det bedre, men at det kan ta tid.

Det er veldig bra at du får hjelp nå. Bruk den hjelpen aktivt. Vær så ærlig du kan og jobb med å være tilgjengelig og åpen for endringer. Si fra til psykologen din at du ikke opplever endringer inni deg. Da kan dere finne andre måter å snakke sammen på. Det viktigste for deg nå er jo å føle deg bedre med deg selv. 

Jeg tenker også at det kanskje bør skje noen endringer i ditt sosiale liv for at du skal kjenne på symptomlettelse og virkelig kjenne på at du får det bedre med deg selv. Ingen har det godt når de føler seg ensomme og forlatte. Psykologen din og deg bør jobbe med hvordan du skal få koblet deg på andre mennesker igjen. Kanskje det finnes en jentegruppe på skolen der du går eller kanskje du skal undersøke om det er noen fritidsaktiviteter som du skal melde deg på og være en del av? Slike aktive grep kan være veldig bra for deg, tenker jeg. 

Jeg håper du har gode foreldre som støtter og trygger deg og gir deg masse kjærlighet. Det trenger du. Slipp dem inn i livet ditt og la dem ta en del av det du kjenner på nå. Du skal ikke være alene om å ha det så vondt. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser