Hopp til hovedinnholdet

Eg vil bare vekk å eg vett ikkje hva eg skal gjøre?!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har tatt mange tester for å se om jeg er deprimert og det sier alltid det. Eg har det ganske vanskeligt prøvd å tatt livet mitt 4 ganger. Og eg kutter meg å gråter ca hver kveld. Eg har egentlig sluttet å bry meg om noge. Eg bryr meg ikkje om karakterer eller om eg gjer lekser eg er bare heilt tom. Eg vil bare vekk å eg vett ikkje hva eg skal gjøre?!

Besvart 16.02.2019 10:38
 

Svar
Kjære jente 13 år

Du har det veldig vanskelig og vondt, og jeg blir bekymret for deg. 

Du skal ikke ha det sånn som du har det nå og du skal heller ikke være alene med de tankene og følelsene som du bærer så tungt på. 

Jeg ber deg om å oppsøke hjelp, så du kan få det bedre med deg selv. Du kan gå til helsesykepleier på skolen din eller til Helsestasjon for ungdom. De kan tilby deg støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne mer ut av hva som skal til for at du skal få det bedre. Helsesykepleier og Helsestasjon for ungdom har flere gode hjelpeteknikker som kan være bra for deg å lære deg. Sånn du har det nå er ikke greit for deg, og jeg tenker det er viktig at du tar deg selv på alvor og ber om hjelp. Helsesykepleier/Helsestasjon vil også vurdere om du er i behov av mer spesialisert hjelp som eksempelvis fra Psykisk helse i kommunen eller fra BUP. 

Det finnes god hjelp for depresjon, og vit at det er mange veier ut og opp. Du kan få det bedre, men jeg tenker du trenger hjelp!

Jeg vil også anbefale deg å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. De bør vite noe om strevet ditt. Du behøver ikke å fortelle alt, men noe må du si - slik at de kan passe godt på deg og gi deg all den støtten, forståelsen og kjærligheten som du trenger nå. 

Du kan alltids ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg og hjelper deg gjerne!

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser