Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg vite at jeg har sosial angst uten å snakke med noen?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei:) jeg lurer på hvordan jeg kan vite om jeg har sosial angst uten å snakke med sosiallærer eller helsesøster eller psykolog. Har alltid vært «sjenert» men selvom jeg har noen veldig sjenerte venner føler jeg ikke de eller noen egt at de skjønner hvor Høy stressnivå jeg har over veldig små ting, som er veldig vannskligt. På 4 årsbursdagen min for eks begynte jeg gråte når alle sang bursdagssang.. fortsatt er det sånn at jeg gråter når stressnivået mitt blir for mye eller føler jeg må gråte fordi det blir for mye på en måte. Klarer alltid å holde igjen tårene litt så er veldig glad for det:) Eks Noen ganger er jeg såå redd for at det skal være noen i heisen i blokka min (liksom vet ikke hva jeg er redd for engang) men ender opp med å snike meg ned trappa for å ik må se noen. har tatt veldiiii mange tester på nett og YouTube hvor svaret ender opp med sosialangst men kan jo ikke gå utifra det liksom Derfor spør jeg dere:) har ogs hatt spiseforsyrrelser og depresjon hvis det er relevnt

Besvart 19.02.2019 17:56
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg kan dessverre ikke gi deg noen diagnose og si med sikkerhet om du har sosial angst eller ikke, det er det bare en lege eller psykolog som kan gjøre ved å snakke med deg og kartlegge situasjonen din.

Men jeg forstår at du har det vondt og er redd om du har alle de vonde tankene og følelsene som du beskriver her. Og om det skal så lite til før du kjenner på stress, forstår jeg at det er ekstra vanskelig for deg. Derfor er det bra at du tar kontakt for å få hjelp.

Å ha det så vanskelig som du beskriver det, er ikke godt, derfor er det viktig at du får hjelp til å få det bedre. Ikke gå alene med plagene dine, da får de bare lov til å vokse seg større. For uansett om det du kjenner på kalles sosial angst eller ikke, er plagene dine av en slik art at det du trenger hjelp. Og hjelpen er den samme, uansett, nemlig å snakke med noen.

Men hvorfor vil du ikke snakke med sosiallærer, helsesykepleier eller psykolog om dine plager? Det er i samtale med andre at en lærer seg selv og kjenne og finner gode måter å håndtere de vonde følelsene. Jeg synes du skal overse tanker som hindrer deg i å ta gode valg for deg selv. Det hjelper det å snakke med noen når livet føles vanskelig.

Ta mot til deg og snakk med noen som kan hjelpe deg. Og snakk med foreldrene dine om hvordan du har det. Det er godt å ha noen å søke støtte og trøst hos når en synes ting blir vanskelige. Husk at de voksne rundt deg ønsker å hjelpe, men du må åpne opp for at andre skal få lov å hjelpe deg.

Hvis du absolutt ikke vil snakke med noen som kjenner deg, kan du kontakte diverse hjelpetelefoner, her kan du være anonym. Her kan du få gode råd, og oppmuntring til å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser