Hopp til hovedinnholdet

Vennen min sliter, jeg føler jeg har ansvar for hans liv. Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, «vennen» min sliter.. jeg snakker mye med en gutt på snapchat. Vi har mye forhistorie med mye krangling, men også dype samtaler. Han forteller meg at han vil drepe seg selv og at han ikke har noe igjen å lever for. Jeg sier at han må si dette til noen, hvis ikke må jeg si det til noen. Jeg hater at han legger dette ansvaret pp meg. Jeg føler at hvis jeg sier et ord galt kan han drepe seg selv, og da er alt min feil.... jeg kjenner han egentlig ikke så godt og er derfor jeg lurer på om jeg bør si det til noen? I så fall hvem? Vi bor i samme by, men går ikke på samme skole.... plis hjelp... jeg syntes anklagelsen han sier er veldig alvorlig, men han mener ikke det... trenger svar, vil ikke gjøre noe feil..

Besvart 19.02.2019 13:48
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Takk for spørsmålet ditt.

Det er veldig viktig for meg å først få sagt at dette er IKKE ditt ansvar. Uansett om det kan føles slik siden han forteller deg ting som du ikke ønsker å vite/å bli dratt inn i så er det ingenting du kan gjøre for å endre på om noen har tenkt å ta sitt liv utover det du allrede har gjort. Du har gjort helt riktig. Han må si ifra til noen voksne eller noen profesjonelle dersom han trenger hjelp. Det er ikke ditt ansvar å "passe på" at noen ikke skal ta sitt liv. Se for deg dette: tilogmed om en person hadde voktet over en annen person dag og natt så hadde det ikke vært mulig å hindre 100% at personen ikke skulle ta sitt liv dersom personen først gjør dette. Personen kunne rømt uten forvarsel eller dratt fram et redskap som den som "våket over personen" ikke visste om en gang. Så det er med andre ord umulig for oss som er rundt å sikre oss 100% for hva andre kan gjøre.

Det som du kan gjøre er å si til din venn på nytt (som du allerede har gjort) at du er lei deg for at han har det slik og at han sliter men at du ikke kan hjelpe han med så store ting. Si at han må snakke med noen voksne. Han kan ta kontakt med helsesøster, helsestasjon for ungdom, fastlegen sin, han kan ringe Kors på halsen eller Mental helse på tlf 116 123. Får han planer om å ta sitt liv kan han ringe legevakt på tlf 116 117 hvor som helst i landet. Det er han som må gjøre dette.

Dersom du trenger noen å snakke med for din egen del så kan du snakke med helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller en lærer du stoler på. Det er tungt og vanskelig å sitte med slik informasjon alene. Det er lurt å ha snakket høyt med noen om dette som du sitter med informasjon om.

Husk at det er helt utenfor din makt å "redde" noen som du har kontakt med over snapchat som ikke har det bra. Du må stole på meg når jeg forteller deg at det ikke er ditt ansvar selv om det er vanskelig å vite om at noen sliter på denne måten. Du skriver at du er redd for at du skal si et ord "galt" og så skal han ta sitt liv. Det er ikke slik at det er du som styrer døren mellom liv og død for han. Han må som sagt søke hjelp dersom han ønsker det og du kan ikke være "låst" i en situasjon der du blir redd for å si noe galt. Du har allerede gjort helt riktig og kan ikke ta på deg mer ansvar enn du har gjort.

Håper dette var oppklarende og ønsker både deg og din venn masse lykke til.

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser