Hopp til hovedinnholdet

Vurderer ta selvmord. Hva bør jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med selvmordstanker. Mamma mener jeg er et null og at det ikke kommer til å bli noe bra av meg. Pappa forstår seg ikke på meg. Jeg har ingen venner, er enebarn og er veldig alene. Går i tiende og vil ikke engang tenke på fremtiden, mens alle andre tenker spente på videregående. Jeg drar til psykolog og h*n har sagt at jeg er deprimert (Jeg har ikke fortalt h*n at jeg tenker på selvmord). Jeg sa en gang for lenge siden til helsesøsteren på skolen at jeg har tenkt på det. Men jeg ble redd for at hun skulle si det til foreldrene mine, så jeg sa at jeg har sluttet å tenke på det. Jeg klarer nesten ikke å gå ut, klarer så vidt å gå på skole, og karakterene går nedover og nedover. Jeg er egentlig vant til å være alene, for foreldrene mine har vært de samme hele livet mitt. Men i det siste har jeg følt meg så alene at jeg tenker verden ikke trenger meg her. Ingen kommer til å savne meg (som sagt så er jeg alene), så det gjør at jeg vurderer selvmord enda mer.Hva bør jeg gjøre?

Besvart 24.02.2019 13:16
 

Svar
Hei jente 15 år!

Det er vondt å høre at du har det så vanskelig. Tanker om selvmord er som regel grunnet i at man har det veldig vondt og mister håp om at ting kan endre seg. Når  de vonde tankene tar så stor plass er det vanskelig å konsentrere seg, ha energi eller være sosial. Det er derfor viktig å søke hjelp og heldigvis finnes det mye god hjelp å få.

Snakk med noen. Noen ganger kan det være vanskelig å snakke med foreldre. Har du en annen voksenperson du stoler på som du kan snakke med? har du en onkel eller tante? En lærer? Vi har ekstra behov for omsorg og kjærlighet når vi har det vanskelig. Det å snakke om det vonde tankene og følelsene kan gi oss bedre oversikt og vi kan få gode innspill og tanker fra andre.

Taushetsplikt. Jeg skjønner det er vanskelig å fortelle til foreldre, men hvis du er usikker i forhold til hva helsesøster og psykolog vil si til foreldrene dine så snakk og spør de om taushetsplikt og opplysningsplikt. Noen ganger trenger foreldre hjelp og veiledning på hvordan håndtere det som er vanskelig. Det er likevel viktig at du får riktig hjelp og behandling.

Snakk om selvmordstanker med behandler. Dette er en svært viktig del av din behandling. For at du skal få god og riktig hjelp er det viktig at din psykolog har denne informasjonen. Det finnes mye god hjelp å få og du kan få masser av støtte til å få det bedre!

Noen å snakke med NÅ. Dersom du trenger noen å snakke med anonymt kan du ta kontakt med Kors på halsen 800 333 21 eller Mental helse hjelpetelefon 116 113. Her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg. 

Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på. Husk du skal ikke klare dette alene! Jeg sender deg allverden av tanken og klemmer!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser