Hopp til hovedinnholdet

Tips til å sovne raskere på kvelden? Og er sliten hver dag etter skolen.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg sliter enormt med å sove (innsovning) får ikke sove før 2-3 timer. Noen tips? Er sliten hver eneste dag etter skolen. (Sosial angst) noen tips? Har konsentrasjonsvansker og sliter enormt med å konsentrere meg på skolen. Noen tips? Har også veldig vondt i hodet på skolen og er anspent og stiv. (Går til psykolog og til fysioterapeut)

Besvart 26.02.2019 21:03
 

Svar
Hei

Det er slitsomt å bruke lang tid på å sovne på kvelden. Kanskje kan det være en liten trøst å vite at det er vanlig for ungdom. 65 % av 16-19 åringer bruker mer enn 30 minutter på å sovne. Allikevel trenger ungdom mellom 8-9 timer søvn hver natt.

Å sove for lite kan også gi plager som konsentrasjonsvansker og å være trøtt og sliten på ettermiddager. Det er viktig at man ikke blir fristet av å sove på ettermiddagene fordi det ofte gjør det vanskeligere å sovne til kvelden.

Gode søvnrutiner er et godt tips. Det handler om hva du kan gjøre før du legger deg, og hvordan det bør være der du sover. Det kan være:

  • Stå opp og legg deg til samme tid hver dag, selvom det er helg.
  • Roe ned for leggetid med noe som forteller kroppen at det er kveld. Det kan være en kveldstur, rolig musikk eller et varmt bad.
  • Lav og rolig musikk eller naturlyder fra havdønninger eller regn, er søvndyssende og kan hjelpe deg å sovne.

Sosial angst er at man over tid plages av sterk redsel i situasjoner der man møter andre mennesker. Man er redd for om andre kan tenke noe negativt om dem, for eksempel redsel for å si noe feil, oppføre seg rart eller dumme seg ut. 

Hvis du sliter med sosial angst vil jeg råde deg til å snakke med helsesykepleier på skolen eller andre voksne du stoler på. Helsesykepleier er vant til å prate med ungdom om små og store utfordringer i hverdagen. Sosial angst

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser