Hopp til hovedinnholdet

Hvordan får jeg bedre selvtillit?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år. jeg HATER meg selv. både utsene messig, og hvordan jeg er. Vist jeg prater med noen, fører jeg at jeg ødelegger hele samtalen, eller bare gjør det kleint. På skolen sier alle lærerne at jeg må bli mer aktiv i timene, men jeg klarer ikke å snakke. ALT jeg sier blir liksom feil, og jeg leser ALDRI i engelsk timene. Utsenemessig hater jeg osgå meg selv. Når jeg står opp esker jeg kroppen min. Ser meg i speilet... Flat mage, fin rumpe, fine pupper. Da ligner jeg på de som er på insta. men så for jeg tar en liten matbit føler jeg at jeg blir 1000 ganger større og at alle ser på meg. Når jeg setter meg så får jeg muffinsmage, og rumpa ser helt forferdelig ut. Jeg prøver å snakke med venninnene mine om dette, men de sier alltid bare sånn "Du er ikke tykk. Alle guttene liker deg", men jeg VET at de ikke snakker sant. Jeg prøver da å kutte ut mat, men jeg klarer ikke å konsentrere meg på skolen da. Er det noe dere kan hjelpe meg med? Hvordan få bedre selvtillit?

Besvart 03.03.2019 21:42
 

Svar
Hei

Du er absolutt ikke alene om å ha liten selvtillit i ungdomstiden. Svært mange har det, og svært mange er ikke fornøyde med seg selv eller med kroppen sin. Det er selvsagt trist, og det ødelegger for mange hverdager som kunne vært så mye bedre. Jeg tror det er lurt at du forsøker å stole på det vennene dine sier, ofte er det kun deg selv som har tanker om at det er noe feil ved utseendet ditt. 

Selv om selvtillit ikke er bygget på kort tid, er det absolutt mulig å gjøre noe med det, og ofte kan det hjelpe å ha noe støttesamtaler. Helsesykepleier på skolen din er en av de du kan snakke med, og helsestasjon for ungdom kan du også bruke. På helsestasjon for ungdom kan du treffe både lege og helsesykepleier gratis. 

Det med dårlig selvfølelse handler ofte om to ting; både det å ikke stole på at du selv er god nok/fin nok, og også det å være så opptatt av hva andre mener og synes. Og dette henger selvsagt sammen. Du trenger å komme over dette, satse på deg selv og fokusere på det som er bra med deg selv. Lytt til vennene dine. Oppsøk helsesykepleier, og begynn hver dag med å fortelle deg selv at du bryr deg litt mindre om hva andre mener om deg. Øv deg på å ha deg selv i sentrum. Lykke til. 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser