Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 år. Jeg strever veldig med tanker og følelser og blir lett på

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg blir så irritert av alt mulig! Jeg kan stå alene og bli irritert på at jeg selv ikke har gjort leksene foreksempel.. jeg har perioder som er veldig opp og ned. Den ene perioden kan jeg være superglad men så kan det skje en liten ting eller at jeg hører en kommentar som bare ødelegger alt for meg, det folk mener og tenker om meg går så utrolig inn på meg, jeg klarer aldri å tenke posetivt på ting, og jeg har unormalt lite energi. Jeg føler meg ofte alene og jeg har mest lyst til å bare ligge i sengen min hele tiden. Jeg er så lei av å irritere meg over alt mulig, for det er så slitsomt. Jeg har så mye følelser inni meg at den minste ting kan få meg på gråten. Jeg vil være glad men disse dumme følelsene kommer til meg hele tiden, og de får meg til å føle meg så håpløs. Hva er galt og hva kan hjelpe meg? Takk på forrhånd

Besvart 03.03.2019 21:00
 

Svar
Hei!

Det må være veldig strevsomt å være deg, slik du har det nå.

Du har så lyst til å være glad, men så kommer alle disse tankene og følelsene til deg hele tiden, og gjør at du ikke klarer å tenke positivt på ting og tar fra deg alle energi. 

Du kjenner at du også er sårbar for hva andre mener og tenker om deg. Dette går veldig inn på deg, slik at du ikke klarer å tenke positivt. 

Det er ikke rart du føler deg alene og får lyst til å ligge i senga.

Når man har lite energi, er det også lett å bli irritert og stresset for det meste. Det er ingen mening i at du skal måtte ha det sånn. Du fortjener å få det bedre.

Det er kanskje lite trøst, men du skal likevel vite at det er mange ungdommer som vil kjenne seg igjen i det du beskriver. 

I puberteten er man ekstra sårbar, og det er flere ting som påvirker følelser og tanker. Hormonene man har i kroppen i denne alderen gir lett store humørsvigninger.

Samtidig har det stor betydning hvordan man opplever sitt eget selvbilde og egen selvtillit. Er selvbildet lavt, er man ekstra sårbar når det gjelder hva andre sier om mener om en selv. Selvbilde og selvtillit henger mye sammen med hvordan man er blitt møtt på følelsene sine i oppveksten.

Det er likevel fullt mulig å jobbe med egne tanker og følelser, og trene seg på å tenke mer positivt om seg selv, slik at man får det bedre.

Jeg vil anbefale deg å oppsøke helsesykepleier (helsesøster)på skolen. Hun er vant til å hjelpe ungdommer med strevsomme tanker og følelser. Vis henne gjerne det du har skrevet til oss med svaret, så blir det lettere for deg å forklare.

Jeg legger også ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper svaret mitt kan være til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser