Hopp til hovedinnholdet

Er redd jeg skal dø av hjertestopp!

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, nå om dagen er jeg livredd for at det er noe galt med meg. Jeg får vondt i brystet, hjertebank, panikk uten grunn og tung puste. Jeg håper at dette bare er panikkanfall. Jeg blir veldig redd fordi noen ganger verker pulsåren i håndleddet og i halsen, tror ikke det er så normalt. Jeg er livredd for at jeg har feil med hjerte, lenge siden jeg har vært hos legen. Burde jeg sjekke dette? Om kvelden er jeg redd for at jeg skal dø av hjertestopp. Jeg har ikke snakket med foreldrene mine om dette. Hjelp

Besvart 05.03.2019 16:07
 

Svar
Hei jente 14 år

Jeg forstår at du er engstelig, men det er ikke noe galt med deg!!

Hvis en er redd for noe er galt med kroppen sin, vil dette gjøre at hjertet ditt banker ekstra hardt, noe som gir utslag i at du kjenner og føler pulsen din veldig godt. Dette vil igjen gjøre at du tror noe er galt, som får deg til å puste tungt og blir enda mer redd, som gir deg en panikkfølelse.

Om kveldene når du legger deg, blir det ekstra god tid til å tenke og kjenne etter om noe er galt. Da er det ofte slik at negative tanker blir forsterket og panikken kommer.

Forsøk å avlede deg selv med å høre på rolig musikk du liker, fokuser på gode tanker om ting du liker å gjøre eller personer du liker godt. Ha en liten notisbok liggende ved sengen, slik at du kan ta den frem og skrive dine tanker der og da, og forsøk å drømme deg litt bort. På denne måten kan du få pusten tilbake til normalen, og hjelpe deg selv til å føle deg bedre.

Synes at du skal snakke med dine foreldre om hvordan du har det. Det kan være nok at de vet hvordan du føler deg, som igjen kan gjøre at du føler deg tryggere.

Anbefaler også at du snakker med helsesykepleier på skolen din eller helsestasjon for ungdom. Hun har erfaring å snakke med ungdom, og har kunnskap og kan hjelpe deg videre med dine tanker.

Håper at du fikk noen gode råd og ønsker deg masse lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst