Hopp til hovedinnholdet

Går det an å dra til legevakten hvis selvmordstankene blir ekstra ille?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter veldig med selvmordstanker og selvskading. Det er ingen som vet om dette. Jeg lurer på om det går Ann å dra til legevakten hvis selvmordstankene blir ekstra ille en natt? Må man ringe først? Og vil de kontakte foreldrene mine siden jeg er 14 år? Hva slags hjelp får man der? Hva skjer når man kommer til legevakten med selvmordstanker som barn, og hva kan de gjøre? Takk for svar

Besvart 06.03.2019 15:27
 

Svar
Kjære jente 14 år

Det høres virkelig vondt ut for deg og jeg blir bekymret for deg. 

Det er så viktig at du snakker med noen om hvordan du har det, slik at du kan få den hjelpen du trenger. Du skal ikke være alene når du har det så vondt. 

Jeg vil først og fremst oppfordre deg til å snakke med foreldrene dine eller andre voksne som du har tillit til. De bør vite, så de kan tilby deg støtte, trygghet og masse omsorg og kjærlighet. Det tenker jeg at du trenger.

Du kan snakke med læreren din. Hun/han vil forstå og ta deg på alvor. 

Du kan også gå til helsesykepleier på skolen din eller til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne ut av hva du trenger nå for å få det bedre. De kan også henvise deg videre til eksempelvis Psykisk helse i kommunen eller til BUP dersom de vurderer at du er i behov mer spesialisert hjelp. 

Du kan alltids ta kontakt med Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Legevakt er også en mulighet for deg og de vil ta deg i mot, selv om du ikke har ringt på forhånd.

Siden du er under helserettslig myndighetsalder, så vil det være aktuelt å ta kontakt med foreldrene dine når det er alvorlig bekymring for deg. Dersom det er fare for alvorlig selvskading og liv, så vil det være mulighet for å få en vurdering av akuttteamet ved BUP der du bor. Sammen kan dere finne ut av hvilken hjelp som blir riktig å igangsette for deg nå. Det kan være mulighet for oppstart av samtaler med en behandler i psykisk helsevern og/eller innleggelse for en kortere periode. 

Jeg oppfordrer deg til å ta deg selv på alvor og oppsøke hjelp. Vit at det finnes hjelp å få og at du kan få det bedre!

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg. Jeg ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser