Hopp til hovedinnholdet

Lurer på hva humørsvingningen skyldes.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 20 år som sliter en del med humørsvingninger. Før pleide det som regel bare å være i forbindelse med menstruasjon, men senere har det kommer mye oftere. Jeg blir generelt sett på som ei gladjente og veldig positiv bandt folk, men jeg blir ofte trist og lei når jeg er alene, og har dager der jeg helst ikke vil være med folk i det hele tatt. Tanken på å måtte prate med noen, eller fremstå glad gjør meg sliten og jeg velger heller å unngå det hele ved å være alene. Men så kan det plutselig gå over og jeg blir glad og inspirert igjen. Hva kan det kommer av? Takk for hjelp

Besvart 12.03.2019 08:29
 

Svar
Hei

Jeg kan ikke gi deg et eksakt svar på hvorfor du opplever humørsvingninger også når du ikke har menstruasjon. Det kan være flere årsaker. Dersom du f.eks. bruker P-piller kan disse føre til humørsvingninger. Men jeg tenker vel at det du beskriver også kan passe de symptomene som er vanlig å slite med når man sliter med noe depressivt. Jeg kan ikke diagnostisere deg her over nettet, men jeg anbefaler deg å snakke med fastlegen din om det du sliter med. Fastlegen din vil ta deg på alvor og sørge for at du får hjelp slik at du både kan finne ut av hvorfor du har det slik du har det og hjelp slik at du kan få det bedre og mer stabilt. 

Snakk med fastlegen din! Jeg legger ved noen artikler her til deg. Håper at mine tanker og råd er til hjelp for deg!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser