Hopp til hovedinnholdet

Jeg er plaget med vonde tanker knyttet til døden. Når bør jeg få hjelp?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har vært plaget med vonde tanker knyttet til døden i litt over to uker nå. I ferien var det spesielt ille da jeg tenkte på det på fritiden hele tiden. Alt føles meningsløst fordi vi er jo bare nødt til å dø uansett. Jeg er ikke redd for å fly eller gjøre ting som kan føre til at jeg dør. Jeg er bare redd fordi jeg vet det kommer til å skje uansett. Det er også vondt å vite at de rundt deg en dag er borte. Jeg sliter veldig med å akseptere dette og har gått å tenkt på det lenge. Til og med når jeg er med venner kommer disse tankene og generelt i hverdagen. Jeg føler meg fortvilet og deprimert. Jeg hr snakket med noen om det men syntes det er vanskelig. Hvor lang tid bør det gå før man kontakter psykolog? Jeg vet ikke om jeg vil gi det så mye fokus heller? Men dette er noe som plager meg og jeg kan sitte å tenke på det i timen på skolen eller ute med venner. Alt føles veldig meningsløst og jeg har mistet motivasjonen på skolen. Hvor lang tid bør det gå før jeg trenger hjelp?

Besvart 17.03.2019 11:18
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det med tanker om døden og det å miste de som betyr noe for oss. 

Det å tenke på døden er ikke unormalt at vi gjør. Dette fordi vi alle skal dø og det er vondt å tenke på samtidig som vi ikke kan gjøre noe med akkurat det. Når man får tanker som du har så handler det ofte om at man blir bevisst på de man har livet sitt og som man er redd for å miste. 

Likevel så er slike tanker slitsomme og de kan gjøre oss deprimerte. Dersom du føler at disse tankene er så krevende at du blir bekymret så vil jeg anbefale deg å snakke med noen. Det kan være helsesykepleier på helsestasjon for ungdom eller andre du har rundt deg. Det å være åpen gjør tankene mindre truende og skumle og det er mange som har det slik som deg! 

Det er helt normalt at det er ubehagelig å snakke om det som er vanskelig - det er nettopp derfor vi tenker at det også kan være bra slik at man slipper og gå med vonde tanker og bekymringer helt alene. Det som er plagsomt er ofte det man trenger å snakke om!

Du kan også snakke med fastlegen din som kan hjelpe deg å vurdere om du trenger en henvisning til psykolog. 

Jeg vil anbefale deg å forsøke å akseptere at de tankene du har om døden er vonde og at døden kan vi ikke påvirke. Selv om det er vondt å tenke slik så tror jeg det for mange blir bedre dersom man tillater seg å ha disse tankene og ikke skyver dem unna fordi de er vonde. 

Forsøk og finn støttetanker du kan tenke på når de vonde tankene kommer. Det kan være noe godt om de du har rundt deg og som betyr mye for deg eller andre tanker som kan gi deg en støtte.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Håper du får det bedre snart!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert