Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg ofte redd og ukomfortabel

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er usikker på om jeg har angst eller psykiske problemer... Jeg blir ofte livredd når jeg er alene hjemme, jeg er redd for at noen skal komme å skyte meg. Jeg vet det høres ut som overdriving, men det er akkurat sånn jeg tenker. Hver eneste lille lyd blir jeg redd av når jeg er alene hjemme. Når jeg skal holde presentasjoner på skolen blir jeg kjempenervøs og hendene mine skjelver og jeg hakker nesten tenner, og jeg er redd for at noen skal le av meg. Jeg føler meg ukomfortabel hver dag jeg er på skolen, jeg føler meg tjukk og stygg og jeg er redd for at noen skal kommentere på det. Jeg har ikke fortalt dette til noen og jeg tror ikke jeg kommer til å tørre det heller.

Besvart 15.03.2019 10:23
 

Svar
Hei

Fint at du tar kontakt med oss. Så fint at du tør å sette ord på noe som er vanskelig for deg selv om det ikke er enkelt. Det er mange som synes det er vanskelig å dele noe sårt med andre derfor er det ekstra modig når man får det til.

Du forteller at du ganske ofte føler deg redd og at det kan skje i ulike situasjoner. Det kan være ganske slitsomt å være mye redd og det er ikke en god følelse å kjenne på. For deg høres det ut som at du kan se at situasjonene ikke nødvendigvis er farlige, men de føles slik. Og det kan gjøre det litt ekstra vanskelig noen ganger fordi følelsen ikke alltid stemmer med situasjonen man befinner seg i. Du skriver noe om det at det høres ut som overdriving, men når man opplever følelsen i kroppen er det akkurat som at det er fare på ferde, selv om du vet at det ikke er det.

Det er nokså vanlig for barn og ungdom å kjenne seg redd av og til. Typisk er det mange som kan føle seg redd når de er hjemme alene og holder en presentasjon for klassen. Noen ganger er det en redsel som går fort over og som man kan raskt glemme, andre ganger varer redselen lengre og det er ikke like lett å komme seg ut av følelsen og den kan påvirke hverdagen. Da kalles det angst. Du forteller om en redsel som påvirker deg mye og som blir plagsom for deg.

Du forteller videre at andre situasjoner som påvirker deg er ditt forhold til egen kropp og hvordan andre ser på deg. Det er vonde tanker å ha og ofte er det slik egne negative tanker kan komme i veien for at man har det bra.

Når ting oppleves vanskelig så er det hjelpsomt å snakke med en annen person om det. Det gjør at man får tanker og følelser satt litt i perspektiv og man kan få hjelp til å håndtere de bedre. Jeg vil råde deg til å snakke med en voksen som du stoler på om dette. Helsesøster på skolen er utdannet til å snakke med barn og unge nettopp om slike ting. Hun eller han kan hjelpe deg til å mestre redselen slik at det blir lettere å være i situasjonene du nevner. Jeg hører at du er redd for å snakke med noen om dette og at det å ta kontakt med henne trolig er en terskel for deg. Likevel vil jeg sterkt anbefale at du prøver. Eller snakker med noen som kan hjelpe deg å ta kontakt med helsesøster.

 

Jeg håper dette var til hjelp for deg.

Jeg legger ved noen artikler som du kan lese mer om hva en helsesøster kan hjelp til med, hvorfor man bør snakke med andre, en artikkel om angst og en film om det å være redd. Les gjerne gjennom disse.

Jeg ønsker deg lykke til!

www.ung.no/graviditet/3256_Dette_kan_du_snakke_med_en_helsesykepleier_om.html

www.ung.no/psykisk/4007_Hvorfor_hjelper_det_%C3%A5_snakke_med_noen.html

www.ung.no/psykisk/4266_Angst.html#header0

www.youtube.com/watch?v=7IMNeQO_LSQ

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser