Hopp til hovedinnholdet

Redd for nazister

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er egentlig ganske redd. Jeg er ikke etnisk norsk, men født og oppvokst i Norge. Og av en eller annen grunn er jeg kjemperedd for nynazister, selvom jeg ikke har møtt noen. Jeg tror det er nyhetene som skremmer meg. Men jeg lurer på om det er stor sannsynlighet for at nynazismen vil blomstre opp igjen i Norge? Jeg håper virkelig ikke det..,

Besvart 18.03.2019 10:33
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med ung.no. Det er ikke så rart å være redd for nynazister, selv om man aldri har møtt noen. Nazistisk ideologi er voldelig og sterkt rasistisk. Nazistiske grupperinger i dag står bak mange voldelige hendelser i Europa, inkludert drap. Selv om det ikke er noen grunn til å gå rundt og være redd for nazister i det daglige kan det være en god idé å vite mest mulig om dem sånn at man vet hva man er redd for.

Du har kanskje lært om det på skolen, men det er likevel verdt å nevne at nazistene under andre verdenskrig prøvde å utrydde jødene ved å plassere dem i utryddelsesleirer der de fleste ble drept, enten ved å bli gasset i hjel i gasskamrene eller på andre måter. Ca. 6 millioner jøder ble drept under andre verdenskrig. I tillegg ble 400 000 romfolk drept på samme vis. Det du kanskje ikke vet er at nazistene også prøvde å utrydde funksjonshemmede og homofile. Til sammen drepte nazistene mellom 9 og 11 millioner mennesker, inkludert kvinner og barn. Nazisme som ideologi kan du lese mer om i store norske leksikon, på HL-senteret sine sider eller på aldrimer22juli.no.

I Norge er ikke de nazistiske grupperingene så sterke, men de begynner å rasle med sablene også her. Joe Erling Jahr, Ole Nicolai Kvisler og Veronica Andreassen var medlem av den nazistiske organisasjonen Bootboys da de drepte Benjamin Hermansen i 2001. En av grunnene til at nazistiske grupperinger har stått svakt i Norge er blant annet at det ble satt inn store ressurser etter drapet på Benjamin for å forhindre at de vokste seg store. De siste årene er det den såkalte Nordiske motstandsbevegelsen som har gjort seg bemerket. Så langt har de ikke fått til særlig mye i Norge, men de prøver stadig vekk å få til markeringer og marsjer. Du kan lese mer om de høyreekstreme gruppene i Norge i Antirasistisk Senter sin rapport Høyreekstremisme i Norge 2018.

Det er altså ikke sånn at man trenger å gå rundt og være redd for nynazister til daglig. Men det er viktig at grupperingen ikke får vokse seg store og sterke. Det man kan gjøre er å bli med i en organisasjon som med fredelige midler prøver å bekjempe nazisme, eller som jobber mot rasisme. Hvis du bor i nærheten av Oslo er Antirasistisk Senters ungdomsavdeling Agenda X en fin møteplass for ungdom.

Håper dette var til hjelp, lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse organisasjonene jobber mot rasisme

Rasisme? Nei takk! (ung.no)

Ønsker du å jobbe for å begrense rasisme? Her er en oversikt over organisasjoner du kan engasjere deg i, og som gjerne vil ha din innsats!

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser