Hopp til hovedinnholdet

Alt er bare kaos i hodet mitt. Hva skal jeg gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke hvor jeg skal starte. Hodet mitt er bare et stort kaos. Alt irriterer meg; søsken, foreldre, venner, lærere, folk på trikken, mannen på gaten og gamle bekjente som jeg gikk på barneskolen med. Jeg har gått til BUP fordi familien min og jeg trodde jeg hadde depresjon, men det endte med at jeg ble "kastet ut" etter at det var andre som hadde mer behov for hjelpen der enn meg, noe jeg forstår. Jeg er flink på skolen og i forhold til andre har jeg en fremtid. Men ellers er hodet mitt et rot. Ingen rundt meg forstår meg. Jeg tenker tilbake på situasjoner som oppstod for 2 år siden og skammer meg stadig vekk. Tankene mine bare flyr inn og ut av hodet mitt og jeg har ingen flyt, så jeg ender opp med å tenke gjennom tusen ting i løpet av en dag. Jeg greier ikke engang å snakke ordentlig! Helsesøsteren min er tilbakestående og har enda ikke kontaktet meg med psykologen som jeg skulle få etter BUP hvis jeg å snakke om noe. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 17.03.2019 12:00
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever og at du blir sint fordi du ikke føler deg sett eller forstått. Det er en normal reaksjon!

Det du lurer på slik jeg forstår det er hva du kan gjøre for å få den hjelpen du trenger. Du er ikke fornøyd med helsesykepleier fordi hun ikke har fulgt opp det hun har lovet. Det kan selvsagt gjøre deg både skuffet og enda mer irritert.

Jeg vil sterkt anbefale deg å snakke med helsesykepleier om det du sier til oss. Du kan si at du er skuffet over at du ikke får hjelp og at du trenger hjelp. Selv om det er vanskelig for deg å snakke om det du strever med så skal du likevel få hjelp!

Det høres ut som du har vonde minner fra to års tid tilbake som plager deg. Dette kan du snakke med helsesykepleier om. Selv om du skammer deg og det er vanskelig å snakke om så er det å våge og sette ord på det en god hjelp mot skam!

Du kan også skrive ned det du tenker på slik at vonde tanker og minner ikke blir altoppslukende og tar all energi fra deg!

Når tankene blir kaotiske kan det være godt å få hjelp til å sortere og sette ord på det som har hendt og som gjør at du i dag både angrer og føler skam for.

Dette er viktig at du får sagt noe om til helsesykepleier slik at du får den hjelpen du trenger og kan gå videre i livet mye friere og uten å bebreide deg selv alt for mye!

Vi gjør alle dumme valg for oss selv og dette kan også gi oss erfaring og motivasjon til å velge annerledes neste gang!

Sinne/irritasjon er ofte et uttrykk for at man ikke føler seg forstått. Da er det ikke uvanlig at man blir irritert på de som er rundt. Mitt beste råd til deg er å få sagt det du sier til oss slik at du får hjelp.

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese. Kanskje du kan kjenne deg igjen i noe av det som står der?

Håper du får det bedre snart!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert