Hopp til hovedinnholdet

Har PTSD og ønsker lære teknikker takle vanskelige situasjoner.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har PTSD og avsluttet nettopp behandlingen hos BUP. Følte at behandler ikke hjalp meg noe videre. Likevel sliter jeg i hverdagen. Bruker mye energi og har dårlig konsentrasjon. Ønsker å lære meg teknikker for å takle vanskelige situasjoner. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre videre? Føler at jeg trenger mer hjelp...

Besvart 24.03.2019 11:54
 

Svar
Hei jente 16 år!

Først vil jeg si at det er bra du har søkt hjelp for det du strever med og at du ønsker å finne mer ut av hvordan du kan få det bedre. Det finnes mye god hjelp å få for PTSD og mye du kan gjøre selv. Det er likevel viktig å samarbeide med helsepersonell slik du finner frem til det som er best for deg.

Dele med behandler eller finn en ny?Det er veldig bra om du deler disse tankene og følelsene med behandleren din. Det er ikke alltid så lett å si fra om hva man synes ikke fungerer eller at det ikke er til hjelp. Men samtidig er det nødvendig for å finne ut hva som er god hjelp for deg. Da kan man sammen forsøke å finne mer ut av veien videre. Noen ganger trenger man jobbe på en annen måte eller kanskje trenger man en ny person å snakke med. Hvis man sier fra, kan man finne ut av dette. Dersom du har helt sluttet hos din behandler kan du ta kontakt med fastlege for å få ny henvisning. 

Foreldre er nyttige støttespillere her. Kan du snakke med de om hvordan du har det? Kanskje kan de hjelpe deg ta kontakt med fastlege? Helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom har også god kompetanse til å hjelpe deg. 

Selvhjelpsmetoder kan være nyttig når man har opplevd traumer. Jeg understreker likevel at disse selvhjelpmetodene ikke må være en erstatning for å søke profesjonell hjelp. Jeg anbefaler derfor at du rådfører deg med helsepersonell med kompetanse om behandling for PTSD. Jeg har lagt ved en link fra senter for krisepsykologi som jeg håper du kan ha nytte av.

www.hjelptilhjelp.no/Sorg-og-traumer/atte-selvhjelpsmetoder-for-deg-som-har-opplevd-traumer-2Hilsen psykolog, ung.no

Jeg ønsker deg masse lykke til og håper du får god hjelp videre.

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser