Hopp til hovedinnholdet

Jeg får nesten aldri sove pga. tenking om ting som har skjedd.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om her er psyk eller bare rar. Jeg får nesten aldri sove pga. tenking om ting som har skjedd. Jeg kan ofte grine i et par timer før jeg sovner. Jeg har grått nesten hver helg i en måned. Av og til er jeg kjempeglad og andre ganger er jeg skikkelig lei meg. Jeg henger meg alltid opp i små ting som egenltig ikke betyr noe. Jeg har nesten ingen venner og føler meg ikke elsket. Tørr ikke å dusje etter gymmen så jeg pleier å gå på do å skifte. De andre i klassen har begynt å reagere og si sånt som du kan ikke skifte på do det er flere som må på do. Jeg liker ikke å skifte eller dusje foran andre. Læreren vår sier at vi må dusje. De andre jentene i klassen dusjer heller ikke så ingen sier noe om at jeg ikke dusjer men de reagerer på at jeg ikke skifter i garderoben bare på do. Jeg har en venn som jeg tror er psyk hun skal til psykolog på torsdag hun er alltid trist. Jeg vet ikke hvordan jeg kan være en god venn å trøste henne.

Besvart 25.03.2019 18:08
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Det er så trist å lese at du ikke får sove, at du gråter og at du har det så vanskelig. 

Det er så viktig å sove nok slik at man klarer dagen! Hvis man ikke sover nok er det lettere at man blir både trist og lei seg. 

Kan du øve på å ikke tenke så mye når du legger deg? Kan du tenke på noe fint og hyggelig? Du kan lage deg en "kvelds-historie", en historie som bare du vet om, som er fin, glad, morsom og lett og tenke på. Hvis du bytter ut triste tanker med denne, vil du sovne veldig fort. Se artikkelen om søvn for flere tips og informasjon. 

Det er vanlig at humøret svinger når man er i puberteten. I det ene øyeblikket er man glad og fornøyd, og i det neste kan alt føles vanskelig og tungt og man blir lei seg. Dette vil gå over! Det er det viktig at du vet. 

Det er også sånn at før du føler noe har du tenkt. Det er på tenkestadiet at du kan endre hva du kommer til å føle. Tanken kommer før følelsen. Det kan høres ganske rart ut, men det er sant. Du kan teste det ut. Hvis du tenke spå noe forferdelig og fælt vil du bli trist. Hvis du tenker på noe morsomt, noe du gleder deg til, vil du bli glad. Dette kan du øve på. 

Du skriver at du nesten ikke har venner. I og med at du nesten ikke har venner, betyr det at du har noen venner. Det er veldig bra! Kan du være mer sammen med de? Kan du ta initiativ til å finne på ting sammen med dem? Når man er med venner og gjør ting sammen, har man det som oftest hyggelig og fint. Se artiklene om venner for mer informasjon. 

Når det gjelder å skifte etter gym, kan du se om du klare å øve deg på å skifte i garderoben? Hvis du sitter når du kler av buksen og så ta på treningsbuksen, vil det føles lettere. Når du skal ta på trenings-skjorten kan du stå med ryggen til de andre. Du kan ha en trøye, eventuelt en bh, under og at du ikke skifter denne til å begynne med. Da har ingen sett deg naken. Etterhvert når du er blitt vant til å skifte foran de andre, blir de også vant til at du er der, og ingen bryr seg. Alle har egentlig nok med seg selv i garderoben. Se om du klarer å øve på dette. 

Du er en omsorgsfull og fin venninne som tenker på venninnen din som strever. Du kan fortsette å være akkurat slik du er. Du kan spørre hvordan hun har det, om hun vil snakke om hvordan hun har det, og du kan si at du vil lytte og være der for henne. Det å holde avtaler er viktig. Du kan som sagt ta initiativ til å finne på ting. Den tiden dere gjør noe sammen vil hun ha det bedre fordi det dere gjør sammen avleder henne fra det som hun strever med.

Tenk også på deg selv! 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom om alt dette. Ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

- Jeg har en venn som sliter skikkelig

Trøster venninne (colourbox.com)

Jeg har en venn som sliter veldig, hun orker ikke å være med på noe og er lei seg ut hele tiden. Hun har ikke sagt så mye, men jeg vet hun ikke har det godt.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser