Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt og lage små konkurranser med seg selv, oppi hodet?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på om det er normalt og lage små konkuranser med seg selv oppi hodet?.! Eit eksempel kan være att jeg skal klare noe innen noen minutt eller sekund. Vist jeg for eksempel er på badet og ser ut av vinduget og ser en bil så tenker jeg att jeg skal kle av meg alle klærne før den har passert huset. Så sier jeg inni meg vist jeg ikke klarer det så dør jeg Og sånne ting..?...Er egentlig ikke noe konkuransemenneske. Heller ikke barnslig og leken. Kan det være fordi jeg kjeder meg, eller hva er det??!!

Besvart 25.03.2019 18:21
 

Svar
Hei jente 14 år. 

Det er noen som lager konkurranser med seg selv oppi hodet! Men det er forferdelig slitsomt i lengden. Du kan øve deg på å stoppe konkurransene. 

Inni deg vet du at du ikke vil dø selv om du ikke rekker å få av deg alle klærne før bilen har passert. Du kan teste det ut. Hvis du skal teste det ut og stoppe deg selv, må du ta en bestemmelse på at du skal stoppe. 

Neste gang en slik tanke dukker opp, skal du bevisst registrere hva det er du tenker. Deretter kan du stå helt stille, til bilen eller noe annet som du konkurrerer mot eller om, er forbi/ute/over. Mens du venter på dette, skal du puste sakte inn og ut og kjenne at du slapper av i hele kroppen. Kjenn at det er du som har kontroll, ikke konkurransen. Deretter skal du fortsette som vanlig med det du holdt på. Du kan også avlede deg selv hvis slike tanker kommer. Du kan tenke på noe helt annet; lekser, middag, hobbyer, venner osv. Noen tenker også at de "legger slike tanker på telefonskjermen" og deretter, liksom sveiper de bort. Da er de ute av hodet og man slipper å forholde seg til dem. 

Hvis du strever med å stoppe dette, kan du snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser