Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil virkelig ikke leve lenger. Vet ikke hva jeg skal gjøre...

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg har en stund slitt veldig med depresjon og spiseforstyrrelse som har ført til selvmordstanker som konstant er tilstede, selvmordsplaner og flere selvmordsforsøk. Jeg går i behandling til dps, ikke for at jeg tror ting kan bli bedre men fordi jeg ønsker å holde ut mitt vanskelige liv for familien sin del. Men for noen uker siden så fortalte flere familiemedlemmer at jeg klaget veldig masse, klager på vekt og kropp, sliter veldig psykisk og alt jeg sliter med at de synes jeg var en stor belastning og de ikke klarte være rundt meg. Nå føler jeg ikke lenger at et selvmordsforsøk hadde vært bra for min egen del men også for alle de rundt meg. Jeg vil virkelig ikke leve lenger og mener det beste for alle er om jeg forsvant, for da slipper jeg ha det så vondt. De har ikke satt noe diagnose på meg på dps heller enda så uten det får jeg nok ikke timer der lenger snart. Vet ikke hva jeg skal gjøre, klarer eller orker ikke dette lenger.

Besvart 24.03.2019 11:04
 

Svar
Hei jente 20 år!

Det høres ut som du har det vondt og har hatt det en stund. Først vil jeg si at det er veldig bra du har søkt hjelp. Selvmordstanker er ofte et resultat av at en har hatt det vondt over lang tid og ikke vet hvordan en skal komme ut av det. Familie og venner er viktig i tilfriskningen, men det kan også ta ekstra på når en føler seg som en belastning. Det kan ta litt tid, men ikke gi opp det finnes nemlig mye god hjelp å få der ute både for deg og familien din.

Snakk med behandleren din om hvordan du har det. Del tankene om selvmord og samtalene du har hatt med familien din. Det er også viktig at du snakker om hva du synes du har nytte av og hva du føler du ikke har nytte av i behandlingene. Hvis du ikke opplever å bli bedre er det viktig at du forteller  om dette. På denne måten kan dere legge en ny plan eller så kanskje finnes det andre muligheter for å få god hjelp som kan være nyttig for deg. 

Familie er viktig når man har det vanskelig. Det er likevel vanskelig for mange å forstå hvor vanskelig du har det. Mange pårørende har et ønske om å hjelpe, men når de ser og hører hvor vondt du har det så blir de redde og føler seg hjelpeløse. Det handler mest om at de ikke vet hvordan de skal hjelpe deg heller enn at det hadde vært bedre for de om at du ikke var her. Pårørende har rett på hjelp og støtte. Snakk med behandleren din slik at dere kan sjekke ut hvilke tilbud det er for familien din der du bor. På denne måten kan de få veiledning og råd til å hjelpe deg. Kan du invitere mamma, pappa eller noen andre du stoler på til å få litt ekstra kunnskap?

Dersom du ønsker noen å snakke med anonymt kan du ta kontakt med kors på halsen 800 333 21 eller Mental helses hjelpetelefon 116 123. Her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg!

Ikke gi opp, det kommer bedre tider! Jeg sender deg allverden av tanker og klemmer. Ta godt vare på deg selv!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser