Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg snakke med psykolog eller BUP uten at foreldrene mine vet det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. jeg har følt meg veldig nedfor i rundt et år, men har ikke hatt mot til å snakke med noen om det verken foreldre, venner eller helsesøster. Jeg har drevet med selvskading, og prøvd ut rusmidler som snus, røyk og hasj. Jeg kommer meg bare ikke ut av denne perioden. Jeg har det noen ganger greit på skolen, men når jeg kommer hjem blir det mye værre. Jeg vil veldig gjerne snakke med en psykolog eller BUP uten at foreldrene mine vet det. Hvordan får jeg time hos dette, og er det mulighet for å få det gratis?

Besvart 31.03.2019 09:06
 

Svar

Hei, og takk for at du skriver til ung.no!:)

Så flott at du tok mot til deg og skrev hit! Det er første skrittet for å få hjelp! 

Når man har det vanskelig, er det fint å snakke med noen. Det kan godt hende at sosiallærer eller helsesykepleier på skolen din kan gi deg den samtalehjelpe du trenger, og det er uansett dit du bør gå først for å få hjelp. Helsesykepleier kan i samarbeid med skolelege eller fastlege henvise deg til BUP. I tillegg har helsesykepleier på skolen oversikt over psykologer og hjelpetilbud i kommunen din. 

En psykolog kan være gratis, om psykologen er i kommunen eller på BUP, men det kan koste penger hvis du går til en privatpraktiserende uten avtale. I mange kommuner er det psykolog tilknyttet skolehelsetjenesten eller Helsestasjon for ungdom. Du kan forhøre deg med helsesøster eller med fastlege

Når du er over 16 år har alt helsepersonell taushetsplikt. Du kan altså oppsøke både helsesykepleier, fastlege, psykolog osv, uten at foreldrene dine får vite om det.

Lykke til!

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Slutte med hasj/mariuana?

Hasj (colourbox.com)

Ønsker du å slutte med hasj/marihuana? Her får du gode råd. Det er mange som kan hjelpe deg og det ER mulig å slutte!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser