Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ha ADHD?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, ej testa meg for ADHD når ej va lita, det viste seg at ej ikkje hadde det. men det eg lurer på er om det kan ha komt no i ettertid eller om symptoma er sterkare? det som er, er at mamma ikkje vil teste meg igjen då ho sei ej ikkje he de. men ej føle ej he det

Besvart 28.03.2019 12:25
 

Svar
Hei

Det er ikke uvanlig at barn kan vokse seg inn i større vansker etterhvert som de blir eldre og systemene rundt barnet/ungdommen endrer seg (skole, arbeid o.l.). Ikke sjeldent ser vi at ungdommer som tidligere har blitt utredet for ADHD kommer tilbake for en ny vurdering av symptombilde da de opplever at symptomene har blitt sterkere og at de nå, på dette tidspunktet, oppfyller kriteriene for en hyperkinetisk forstyrrelse (ADHD). 

Siden du er over 16 år kan i utganspunktet fastlegen din sende henvisning til Barne- og ungdompsykiatrisk poliklinikk (BUP) for ny vurdering, uten at foreldrene dine samtykker. Jeg tenker imidlertid at det alltid er lurt å forsøke å snakke med foreldrene dine igjen og fortelle at dette er noe du virkelig ønsker. 

Jeg håper du finner mer ut av det du opplever som vanskelig for deg. 

Jeg sender deg mange gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Funksjonsnedsettelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om funksjonsnedsettelser