Hopp til hovedinnholdet

Angsten tar mye plass i livet mitt. Noen tips?

Annet 13 år
 

Spørsmål

Jeg har angst. Og det tar mye plass i livet mitt. Jeg er invitert med sone laget, de ville ha med meg på en trening. Jeg syns det er veldig skummelt så jeg lurte på om dere har noen forslag til å hjelpe meg med å ikke grue meg så mye. Noen tips?

Besvart 01.04.2019 12:54
 

Svar
Hei

Så kjipt å høre at du sliter med angst.

For det første vil jeg si at det er helt vanlig med vanskelige perioder gjennom livet. Det å oppleve perioder med mye engstelse og bekymring er ikke uvanlig og for mange går problemene over av seg selv.

Det er også viktig å vite at psykiske plager og psykiske lidelser ikke er det samme. Det er for eksempel vanlig å grue seg ganske mye for å holde presentasjoner eller å gå på jobbintervju – men man har ikke en sosial angstlidelse selv om man gruer seg til slike ting.

Noen plager kan man også gå gjennom hele livet med uten at man nødvendigvis må gjøre noe med det. Dersom man er redd for å ta heis kan man fint leve med dette ved å tenke at «det er helt greit for meg å ta trappene».

Men dersom man merker at livet blir svært begrenset eller preget av angst så trenger man gjerne å oppsøke hjelp. Eksempler kan være dersom man merker at man ikke klarer å gå på skolen, på jobb, være med venner, gå i butikken, holde på med hobbyer, reise på ferie eller på andre måter ikke får levd det livet man ønsker pga. angst. Dersom man har utviklet veldig mye av det som kalles unngåelsesatferd pga. angsten vil noen trenge hjelp for å snu dette.

Det du kan gjøre selv er å forsøke å ikke unngå det du er redd for, fordi du vet jo at det ikke er farlig å være med på trening, det er bare kroppen din som tror at det er farlig. Dersom du møter opp allikevel og ser at det ikke er så farlig vil etter hvert også kroppen din forstå at du greier dette. Men det å øve seg på slike ting kan være vanskelig å få til alene. 

Her finner du tips til hva du kan gjøre dersom du får panikkangst

For å få hjelp kan du snakke med helsesykepleier på din skole, eller dra på helsestasjon for ungdom. Fastlegen kan også hjelpe deg ved å henvise deg videre til psykolog eller psykiater. 

Jeg heier på deg!

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier i ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser