Hopp til hovedinnholdet

Tankene mine vil ikke at jeg skal spise, jeg gråter, vil dø og ikke. Tips?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er nå 162 cm og 52 kg. Jeg vil ned til 37 kg, selv om jeg vet det er skadelig, men tankene mine gir faen. Jeg har begynt å trene 5 + ganger i uka. Jeg vil ikke spise lenger, men vil ta vare på meg selv, så tvinger meg til å spise. Kroppen reagerer med sinne og gråt, mye gråt. Tankene takler ikke at jeg spiser hver dag. Tankene dytter meg under seg. Jeg brenner innvendig. Hva er dette? Har angst, depresjon og mulig psykose. En ytre kraft overvåker meg, tvinger meg til å se hvor feit jeg er. Har gått opp 2 kg etter treningen, var 50 kg før. Ser på thinspiration ofte, er blitt avhengig. Når jeg flytter ut for meg selv skal jeg stoppe å spise. Jeg vet ikke helt hvor jeg vil med dette, regner med at jeg ikke kan få slanketips her. Samtidig så trenger jeg det ikke, for vet alle tipsene allerede. Hvorfor er jeg redd for å være normalvektig? Om noen sier at det er bra å være det, blir jeg redd. Jeg gråter. Jeg klarer ikke puste. Jeg vil dø. Ikke egentlig, men har tenkt masse på det..

Besvart 01.04.2019 21:32
 

Svar
Hei, jente på 17 år!

Det høres ikke ut som om du har det bra i det hele tatt. Det å ha så mange tanker rundt kropp, mat, vekt og trening kan tyde på en spiseforstyrrelse eller andre sammensatte vansker. Du skriver selv at du har angst, depresjon og mulig psykose. Du skriver ikke om du er i behandling siden du nevner disse psykiske vanskene - men dersom du ikke er det er det viktig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg.

Det stemmer at du ikke kommer ikke til å få slanketips, men det er hovedsakelig fordi jeg ikke tenker det er slanking du trenger men heller hjelp til å takle alt det som skjer med deg. Det å ønske seg ned til 37 kg som er en potensielt skadelig lav vekt for noen med din høyde sier meg noe om hvor vanskelig du har det nå. Det å være så undervektig vil skape enda mer problemer og enda mer tanker rundt kropp, vekt, mat og trening. Jeg hører at du også har en stemme som sier til deg at du ønsker å ta vare på deg selv og ønsker å leve innerst inne. Lytt til denne stemmen og ta kontakt med noen som kan hjelpe deg. Jeg blir veldig bekymret for hvordan du har det nå men jeg vet samtidig at det finnes god hjelp for både angst, depresjon, eventuell psykose, eventuell spiseforstyrrelser og sammensatte tilstandsbilder generelt. Det viktigste er at du ikke sitter alene med disse problemene. Tankene dine er preget av hvor vanskelig du har det nå og de høres ut som om tankene motarbeider deg (tankene sier at du ikke skal spise hver dag, tankene er redd for å være normalvektig, tankene dytter deg under seg og så videre). 

Det høres ut som om du strever med å regulere følelsene dine og at det går utover kroppen din og også tankene dine. Tankene vil som sagt være preget av hvordan du har det nå og det vil følelsene også. Det er viktig å få hjelp til å regulere det som er vanskelig på mer hensiktsmessige måter. Dette finnes det god hjelp for. 

De stedene du kan ta kontakt for hjelp er fastlege eller helsestasjon for ungdom. Begge steder kan du få henvisning videre til psykolog. Psykolog hos BUP er for deg gratis. 

Jeg lover at det er mulig å få det bedre og jeg oppfordrer deg på det sterkeste å søke hjelp. Dersom du allerede er i oppfølging hos noen så er det viktig at du forteller om de vanskelige tankene du har slik at du kan få rett behandling.

Ønsker deg masse lykke til og håper du snart får det bedre med deg selv og alt kaoset du kjenner på. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser