Hopp til hovedinnholdet

Har selvmordstanker og selvskader, og føler ingen skjønner meg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har nå prøvd gang på gang å fortelle psykologer, sosionomer og lærere hvor seriøst jeg har tenkt på å ta mitt eget liv, men ingen skjønner det. Jeg har hatt en plan om å å ta mitt eget liv 3 ganger. Jeg hadde tenkt til å hoppe fra en høy bygning de to første gangene, men når jeg stod der følte jeg at det var feil måte å gjøre det på. Siste gangen hadde jeg en annen plan, men noen kom inn i rommet rett før så jeg fikk ikke muligheten. Jeg kutter meg, jeg orker ikke å leve når sommeren kommer, da må jeg gå i t-skjorte. I sommeren slutter også sosionomen på skolen som jeg har god kontakt med, som er en av tre jeg føler jeg kan snakke med, som forstår meg. Den andre personen jeg kan snakke med er læreren min, men jeg skal jo bare gå ett år til på ungdomsskolen. Hun tar seg tid til å snakke med meg på meldinger om jeg har det dårlig utenom skoletid, men hun tar seg også tid i skoletiden. Jeg føler hun har blitt litt som en venn for meg. Siste person jeg kan snakke med er også en lærer.

Besvart 15.04.2019 22:01
 

Svar
Hei jente 15 år!

Det høres ut som du har det vondt og har hatt det en stund. Selvmordstanker og selvskading er et resultat av at man har det vondt og ikke helt vet hvordan man skal komme ut av det. Selvskading kan føles som det hjelper akkurat der og da, men på sikt kan det føles verre. 

Fortsett å snakk med de som hjelper. Jeg skjønner det er vanskelig, men noen ganger må en prøve litt forskjellig personer før det klaffer. Kan du fortelle hvordan du har det til sosionomen eller lærerene på skolen? Har du fortalt de om selvmordstanker og selvskading? Om du synes det er vanskelig å si akkurat hvordan du har det kan du skrive ned. Kanskje kan du vise de denne beskjeden? Sammen kan dere få til mye på det siste året du går på ungdomsskolen!

De kan hjelpe deg ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom har god kompetanse til å hjelpe deg. De kan også henvise til Psykologisk behandling for barn og unge (BUP). Foreldre er ofte gode støttespillere når man har det vanskelig. Kan du snakke med de om hvordan du har det?  De kan hjelpe deg ta kontakt med fastlege som også kan henvise til BUP. 

Selvmordstanker og selvskading krever rask og riktig hjelp. Det er derfor viktig å få på plass fagfolk som kan gi god hjelp. Og i dag finnes det heldigvis god hjelp å få der ute. Det finnes også flere ting en kan gjøre selv. Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på. I slutten av artikkelen om selvskading er det anbefalt en app som heter StopSelfHarm. 

Om du trenger noen å snakke med NÅ. Kan du ta kontakt med kors på halsen 800 333 21 eller Mental helses hjelpetelefon på 116 123. Der møter du dyktige rådgivere med god kompetanse til å hjelpe. Trenger du legehjelp raskt kan du ringe 116 117. Er det akutt og livstruende må du ringe 113.

Jeg sender deg allverden av tanker og klemmer. Husk du skal ikke klare dette alene. Ta godt vare på deg selv!

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser