Hopp til hovedinnholdet

Jeg er misfornøyd med kroppen min og ingenting hjelper.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lenge slitt med vekta mi og har utrolig lyst til og forandre den. Jeg er cr 1.64 høy og veier 74 kg. Helt siden jeg var liten har jeg vært " større " enn alle andre, og det har plaget meg utrolig mye. Jeg har blitt mobbet i 7 år nå og jeg er lei. Jeg spiller mye fotball og er veldig aktiv til dagene. Jeg prøver og trene 15 min styrke hver dag, men det hjelper meg egentlig ingenting. I februar var jeg utrolig deprimert og var på tanken for selvmord ettersom jeg ofte fikk kommentarer og ble sammenlignet med de andre jentene i klassen. Jeg kom meg heldigvis ut av tanken for selvmord men jeg har det fortsatt vanskelig. Jeg har sett mye på russeserier osv og har blitt mye mer usikker. Alle de " kjekke" guttene skal ha de tynne jentene som veier 50 kg og som har store pupper, når jeg hører det blir jeg enslig for min kropp for at den ikke skal bli " akseptert i russetida. Jeg vil bare se tynn ut og kjøpe småe størrelser i butikkene og tørre og kle av meg med andre jenter.

Besvart 17.04.2019 21:21
 

Svar
Hei jente (13)

Det er store variasjoner på hva 13 åringer veier. Det kommer an på hvor hvor høye de er, hvor langt i puberteten en er kommet, hvor mye en trener og hvordan kroppen er bygget. Arv er også vesentlig.

Siden du sliter så mye med kroppsbildet ditt og du har hatt selvmordstanker, anbefaler jeg deg sterkt å snakke med helsesykepleier (skolen din eller helsestasjon for ungdom) eller fastlegen din. De kan hjelpe deg med å få en god kostholds- og treningsplan som kan hjelpe deg fremover.

Jeg forstår at det er forferdelig å bli sammenliknet med andre jenter på din alder og få stygge kommentarer på utseendet. Dette bidrar negativt til selvbildet. Du skriver også at du har blitt mobbet, som er forferdelig. Jeg håper at du har sagt i fra til en voksen om mobbingen. Det er viktig å si i fra fordi mobbing er ikke greit.

Det er kjempeflott du trener! Det viktigste du kan gjøre for helsen din er å være i fysisk aktivitet hver dag og ha et sunt kosthold med regelmessige måltider. Du er godt i gang allerede!

Det som videre er viktig er å spise 4-5 måltider hver dag. Dette er viktig for å holde forbrenningen oppe. I tilleggg er det vesentlig å kutte ned på snop, brus og juice, og andre sukkerholdige/kaloririke matvarer.

Det finnes mange kostholdsråd, og du kan lese mer om det i denne artikkelen, samt flere under svaret.

I tillegg vil jeg også si litt om at vi mennesker er så forskjellige og alle  har ikke så "perfekte" kropper som man ser i sosiale medier og i motebildet. Det finnes ganske mange mennesker, og kvinner, med "normale" kropper og som lever et godt liv med det. Det det til slutt handler om er selvtillit og selvfølelse. I tillegg til et godt kosthold og trening regelmessig, er det viktig å jobbe med selvfølelsen og bli glad i den kroppen du har. Du skal ha den hele livet:)

Jeg legger ved flere artikler som jeg håper også kan hjelpe deg. Lykke til og ta godt vare på deg selv:)

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser