Hopp til hovedinnholdet

Hva vil skje når skolen får vite om selvmordstanker?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på noe. fra 8.-10. Klasse ble jeg grovt mobbet. Nå går jeg vg2 men de 2 siste årene har jeg hatt mye tanker om selvmord. Det hender jeg har blitt litt skremt selv og en frykt for at jeg kommer til å gjennomføre det uten å ha kontroll hvis ting på skolen blir vanskeligere. I dag snakket jeg med en venninne om selvmordsstankene og hun sa hun skal "hjelpe" meg å at hun kunne snakke med rådgiver etter påsken om dette. Jeg sa ifra at det var greit at hun kunne si ifra om det selvon det er vanskelig. Det er ikke noen fare for at jeg kommer til å gjennomføre noe som helst i løpet av ferien så såpass krise er det ikke. Men spørsmålet er: hva tror du vil skje videre når skolen får vite det? . Da slipper jeg å grue meg så mye til skolestart etter påske igjen.

Besvart 20.04.2019 18:12
 

Svar
Hei Jente 17 år!

Først vil jeg si at det er trist å høre at du har opplevd noe så vondt. Mobbing kan sette dype spor som det tar tid å bearbeide. Men så er det veldig fint at du har gode venner som vil hjelpe. Selvmordstanker kommer fordi en har det veldig vondt og ikke vet hvordan man skal komme ut av det. Men heldigvis finnes det mye god hjelp å få og mye en kan gjøre selv.

Hva vil skolen gjøre? Det er vanskelig å gi et eksakt svar på hva som vil skje. Mest sannsynlig vil skolen snakke med deg om hvordan du har det og hvordan de kan hjelpe. Helsesøster på skolen og helsestasjon for ungdom har god kompetanse til å hjelpe deg. Kanskje kan venninnen din bli med deg og du får fortelle selv? Jeg skjønner det er vanskelig og at du gruer deg, men husk at helsepersonell møter mange som har det vondt og har selvmordstanker. 

Snakk med noen om hvordan du har det. Når de vonde tankene fyller hodet er det ikke plass til de gode. Å snakke med noen om hvordan du har det kan hjelpe rydde litt og strukturere i hodet. På denne måten kan man jobbe med å gi de gode tankene mer plass. 

Foreldre er ofte gode støttespillere når man har det vanskelig. kan du snakke med de om hvordan du har det? Om du synes det er vanskelig kan du skrive ned noen av tankene dine. Du kan også ta dette opp med helsesykepleier på skolen. 

Om du trenger noen å snakke med anonymt kan du ta kontakt med kors på halsen 800 333 21 eller mental helse hjelpetelefon 116 123. her møter du dyktige rådgivere som kan hjelpe deg. 

Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på. Ta godt vare på deg selv. Husk du skal ikke klare dette alene. 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser