Hopp til hovedinnholdet

Var det virkelig feil av meg?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Jeg å dama har hatt et veldig opp å ned forhold, har det veldig bra og plutselig veldig dårlig. Vi jobber begge med dette. Men etter å ha funnet ut om personlighetsforsryrrelsen borderline så kjente jeg hun veldig igjen i mange av symptomene. Å jeg fåreslo for henne en utredning, men når hun nevnte dette for moren sin (hun er 17) så tok det helt av for moren. Å hun sier jeg sykeliggjør datteren hennes å at alle problemene er min feil. Jeg ser at jeg er ikke perfekt jeg heller å jobber med det. Men var dette virkelig feil av meg?

Besvart 26.04.2019 07:25
 

Svar
Hei gutt 18 år

Det er leit at du og kjæresten din har det tøft i forholdet, og jeg forstår at det er strevsomt med stadig turbulens og krangling. 

Jeg vil tro dere kan ha godt av å ha en å snakke med, som kan hjelpe dere til hvordan dere kan kommunisere bedre og få til et mer stabilt forhold. For eksempel så kan dere ta kontakt med helsesykepleier på skolen for råd og hjelp, eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan dere få støttesamtaler over tid. Jeg tror det vil være godt for dere begge. 

Det kan resultere i en uheldig reaksjonsmønstre fra personen selv eller fra de rundt når en ber noen om å utrede seg i forhold til en personlighetsforstyrrelse. I ditt tilfelle så har nettopp det skjedd. Moren til kjæresten din har reagert kraftig og du undrer nå om det var feil av deg. 

Jeg kjenner jo ikke til hvordan samtalen mellom deg og kjæresten din ble da du foreslå en utredning for henne og om hun selv tenker at hun strever innenfor området. Kanskje er det slik at hun synes det var ok at du kom med et slikt forslag eller kanskje det ikke var det likevel og det var derfor hun gikk til moren sin? Det synes jeg du skal undersøke med henne. Jeg synes det er vanskelig å si noe om det var feil å si det du sa til henne, men jeg tenker at en generelt må veie sine ord når en prøver å si noe om strev hos en nær venn/familiemedlem eller kjæreste. Det beste vil være om dere får til en god samtale om hvordan dere begge kan få til en endring for å få det bedre sammen. 

Dersom hun ønsker en utredning med mistanke om personlighetsforstyrrelse, så kan hun selv ta kontakt med fastlegen sin og be om en henvisning til BUP (under 18 år) eller DPS (snart 18 år og over 18 år). Hun er helserettslig myndig og trenger ikke samtykke fra foreldrene sine. 

Jeg legger ved en link til en video om personlighetsforstyrrelser, som du kan ta en titt på for å forstå mer; www.psykologforeningen.no/publikum/videoer/videoer-om-psykiske-lidelser/hva-er-personlighetsforstyrrelser

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg - og kjæresten din - lese disse. 

Ta godt vare på deg selv, og hverandre. Jeg ønsker dere alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre - både om det som er fint og om det som er vanskelig.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser