Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis jeg ringer AMK for akutt selvmordsfare?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på en ting: dersom man skal ta livet sitt og velger å ringe AMK for akutt selvmordsfare. Hva kommer de til å gjøre med det, kommer man til å bli innlagt på psykiatrien eller sykehuset? Kommer de til å si ifra til foreldrene!

Besvart 30.04.2019 07:35
 

Svar
Hei jente 15 år

Jeg forstår at du spør om dette fordi du har det veldig vondt og vanskelig, og er bekymret for hva som vil skje dersom du tar kontakt med AMK ved en akutt situasjon. 

AMK vil ta deg på alvor og koble deg til akutteamet ved BUP for en vurderingssamtale om hva som nå skal til for at du skal holde ut og ikke skade deg selv alvorlig eller forsøke å ta livet ditt. 

Når barn som er under 16 år (helserettslig myndighetsalder) har det veldig strevsomt og der det er fare for alvorlig depresjon og selvmord, så vil det være aktuelt å koble på omsorgsgivere for barnet. Dersom relasjonen er veldig betent og det oppleves som umulig og altfor vanskelig for barnet/ungdommen, så vil en finne en løsning som både rammer inn barnet/ungdommen og foreldrene. Det går for eksempel an å ha deler av vurderingssamtalen uten foreldrene til stede. I noen tilfeller kobles Barneverntjenesten direkte inn for å hjelpe til. 

I samtalen med akutteamet vil det vurderes om barnet/ungdommen er i behov av en innleggelse eller om det er tilstrekkelig med intensiv poliklinisk behandling (samtaler på dagtid). 

Jeg vil råde deg til å ta kontakt med noen så du kan få det bedre. Du kan snakke med helsesykepleier eller gå til Helsestasjon for ungdom. Eller du kan ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 og bruke chattetjenestene www.korspaahalsen.no og www.soschat.no. De er der for deg!

Vit at det finnes hjelp og at du kan få det bedre! 

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser