Hopp til hovedinnholdet

Har emosjonelt ustabil PF - er jeg verdiløs og ikke verdt å hjelpe?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hvorfor er det sånn at hver gang jeg kommer borti noe helsepersonell og jeg forklarer symptomene mine vil alle hjelpe, men så fort de finner ut at det er EUPF som er diagnosen min gir de opp? Er jeg helt håpløs og verdiløs? Fordi det føles sånn. Er ikke jeg verdt å hjelpe?

Besvart 29.04.2019 23:06
 

Svar
Hei, jente på 17 år!

Takk for spørsmålet ditt! Så dumt at du har fått den opplevelsen. Jeg vet ikke hvilke hendelser som har fått deg til å føle deg sånn men jeg forstår at du er skuffet og lei deg dersom det er slik du føler det. 

Du er selvsagt verken verdiløs eller håpløs. Du er verdt akkurat like mye som alle andre og du er ikke håpløs. Det er heller ikke håpløst å få hjelp for emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse (EUPF) dersom det er det du har fått følelsen av at det er. 

Du skriver ingenting om hvilke behandling du eventuelt har fått eller får - men det finnes i alle fall mye god behandling for EUPF. Jeg kan nevne både DBT (dialektisk atferdsterapi) og MBT (mentaliseringsbasert terapi) som gode alternativer. Det finnes andre behandlingsformer også og det kommer litt an på hvor man bor og hvilke tilbud som er tilgjengelig der. Dette tenker jeg at du kan snakke med din behandler om dersom du har behandler nå eller at du tar kontakt med helsepersonell på nytt og forteller om nettopp den opplevelsen du fortalte til oss i ung.no om - at du ønsker hjelp men føler at du blir gitt opp. Det at du føler det på denne måten kan også være et resultat av lidelsen i seg selv. Mange med EUPF blir gjerne ekstra var på avvisning og det kan oppstå misforståelser. Det er absolutt ikke sikkert at det er slik for deg men det kan være lurt å tenke over om det kanskje er din tolkning som sier det at ingen ønsker å hjelpe deg. Noen ganger så går det litt "i lås" mellom oss mennesker når vi ikke har det bra. Det er ikke så lett å tenke klart når følelsene koker og vi har det vanskelig. Dette er nettopp no av det man jobber med når man går i behandling for EUPF!  

Du kan lese mer om de behandlingformene jeg nevnte her.

Ønsker deg masse, masse lykke til og håper du snart får hjelp til å få det bedre. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser