Hopp til hovedinnholdet

Sliter med mye kvalme, føler meg også urolig. Hvordan blir jeg kvitt dette?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! I en uke nå har eg følt meg veldig kvalm hele tiden. I tilleg til det føler jeg meg ganske bekymret, urolig, puster fort, skjelver og hjertet mitt baker fort. Jeg har hørt at dette kan være symptomer på angst. Kvalmen er verst om morgenen og kvelden. Den vekker meg opp mange ganger hver morgen og litt om natten. Den gjør også at jeg ikke spiser mye. Har bare spydd 1 gang pga dette (Spydde bare væske). Har prøvd flere ganger å spy men greide d ikke. Jeg har merket at følelsen også går vekk når jeg er veldig avslappet. Men det er ikke ofte. Hvordan blir eg kvitt dette? Det er veldig ubehagelig og noen ganger helt forferdelig!

Besvart 05.05.2019 16:54
 

Svar
Hei Jente 15, og takk for at du skriver til ung.no!

Dette hørtes veldig slitsomt ut, og jeg syntes det er fint at du kontakter oss for hjelp. Du sier selv at du mistenker at dette kan være angst. Jeg syntes det høres ut som en fornuftig tanke, spesielt når symptomene går vekk når du er rolig og avslappet.

Angst er en av de vanligste psykiske sykdommene vi har, og kan komme i mange former. Ved det man kaller generalisert angst, er kroppen aktivert i "frykt" modus nesten hele tiden, noen ganger uten at man kan peke på noe spesielt man er redd for.

For å bli kvitt angst, er det lurt å oppsøke hjelp. Det er mange gode teknikker du kan prøve selv, du kan sjekke denne artikkelen for mer informasjon. I tillegg syntes jeg det hadde vært fornuftig av deg å ta en tur til fastlegen, det er viktig å bli undersøkt for å se om det kan være andre mulige forklaringer på plagene dine. Fastlege kan også henvise deg videre dersom det er behov for det.

Fastlege er gratis for deg så lenge du er under 16, og du kan bestille time selv, uten å fortelle foreldrene dine om du ønsker det. Når det er sagt vil foreldre ofte være veldig gode støttespillere når man har det litt vanskelig.

Hvis du har lyst til å snakke med noen nå, litt mer anonymt kan du ringe hjelpetelefonen på 116 123.

Hvis du vil snakke med noen andre enn fastlegen, kan du dra på helsestasjon for ungdom og prate med helsesøster eller lege der. dette er også gratis

Det jeg syntes der viktigst er uansett at du deler dette med andre. Det å snakke med noen om det kan i seg selv hjelpe på plagene dine og gjøre det litt lettere.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser