Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg ganske lei, det går liksom opp og ned, hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei. i det siste har jeg følt meg ganske lei meg, dette har vart siden vinterferien ca, men det går liksom opp og ned, det er dager jeg har det kjempe bra å ler masse osv, men d er også dager jeg føler meg helt tom, men jeg vet egt ikke helt hvorfor.. det jeg vet er at jeg føler meg en del utfor og oversett i vennegjengen til tider, men de mener ingenting vondt i det, det er bare sånn. jeg har dårlig selvfølelse og selvtillit og vet ikke hva jeg skal gjøre mer.. noen ganger eller ganske ofte klarer jeg ikke engang konsentrere meg ordentlig på skolen heller, og motivasjonen min til å gjøre ting jeg liker er ikke like stor lenger.. jeg snakket mer hun ene bestevenninna mi om dette for et par uker siden å hun sa at jeg alltid kan være med hun å alt sånn, det vet jeg jo, men det gjør ikke noe av dette særlig mye bedre siden jeg fortsatt føler det sånn. jeg har kuttet meg to ganger før, og det angret jeg litt på i ettertid. hva kan jeg gjøre?

Besvart 06.05.2019 22:12
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg forstår at du har det vondt og er lei deg om du tenker at du er utenfor og oversett i vennegjengen. Og om du kjenner på følelser som gjør at du opplever deg selv med dårlig selvtillit og motivasjon, forstår jeg at det er ekstra vanskelig for deg.

Samtidig er det bra at du ser at dine tanker om at dine venner holder deg utenfor ikke stemmer med virkeligheten. Og det er bra at du har venner som støtter deg og lytter til deg. Gode venner er viktige når livet føles vanskelig.

Men det er viktig å si at du ikke er alene om å ha det slik du beskriver. Det er helt normalt at livet går opp og ned i perioder, og spesielt i ungdomstiden kan følelser svinge og gjøre en forvirret. Tankene påvirkes når en er trist og lei og selvfølelsen påvirkes av hva du sier til deg selv om deg selv. Men noen ganger kan plagene bli så store at det er viktig å søke hjelp.

Men det er ikke alltid så lett å ta tak i vanskene sine uten støtte fra andre. Ofte mangler en motivasjon og tristheten får en til å gjøre mer av det som ikke er bra for en. Som for eksempel at en slutter å være sosial fordi en ikke har lyst, eller orker. At en bruker mye tid på unyttige tanker som tærer på selvfølelsen og humøret. Eller at en lar være å oppsøke hjelp, fordi en tenker at det ikke nytter eller at det er flaut. Er dette noe du kjenner igjen?

Så om slike unyttige tanker skulle dukke opp, så forsøk å overse dem og ikke la dem styre hva du velger å gjøre. Gjør gode ting for deg selv, selv om det ikke føles helt riktig. Snakk med noen om hvordan du har det, slik at du får hjelp til å tenke annerledes om deg selv og ditt forhold til dine venner.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen voksne du stoler på om hvordan du har det. Det er, som sagt, først og fremst viktig at du forteller dine foreldre at du har det så vanskelig for tiden. Foreldre er gode til å trøste og oppmuntre, og det er nok noe du kan trenge nå. 

I tillegg anbefaler jeg deg å snakke med noen som sammen med deg kan finne ut hvorfor du har det så vanskelig for tiden. Det kan være fastlegen din, sosiallærer  eller helsesykepleier på skolen, eller helsestasjon for ungdom.

For det hjelper å snakke med noen om hvordan en har det, i stede for å la de tunge tankene få all din oppmerksomhet din og fristelsen til å selvskade øker.. Sammen kan dere finne ut hva du og andre kan gjøre for at du skal få det bedre. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.


Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser