Hopp til hovedinnholdet

Hva er galt med meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13, og jeg og foreldrene mine krangler mye, vi begynte ikke å krangle før jeg var sånn 8-10 år. Men etter flere år med krangling og kjefting har jeg begynt å føle meg trist og verdiløs, som om alle hadde hatt det bedre om jeg bare forsvant, liksom. Ofte føler jeg meg sliten og ensom, som om jeg bare er i veien. Jeg har begynt å være mindre og mindre med venner og familie og mer og mer alene i rommet mitt. Jeg har mindre glede i å gjøre ting som vanligvis ville gjort meg glad. Hva er galt med meg?

Besvart 13.05.2019 22:20
 

Svar
Hei

Jeg forstår at dette er en krevende og slitsom situasjon. Det er viktig at du husker på at det ikke er noen ting galt med deg! Det er noe som har pågått lenge og da kan man bli litt vant til at man krangler, og havne i dårlig mønstre. Å krangle over lengre tid kan minske livskvaliteten og man kan føle seg dårlig av det. Da er det viktig å gjøre noe; med det man kan gjøre noe med. 

Når det gjelder hvordan du har det nå, så tror jeg det er lurt å snakke med noen om det. Det er leit å høre at du har det sånn, og husk at du er fin som du er og at du er veldig verdifull! Vi har en artikkel om depresjon under som kan hjelpe deg, les denne!

Først og fremst så er det foreldrene dine sin oppgave, som voksne mennesker, å passe på at alle har det bra i hjemmet. Krangel og diskusjoner oppstår i alle hjem, så det er normalt. Når det blir for mye så er det tegn på at noe bør endres. Noen råd på veien kan være: 
1) Snakk med foreldrene dine om dette. Gjerne vis hva du har skrevet her til oss. 
2) Lag en oversikt over hva som er viktig for deg når det gjelder din familie
3) Tenk på hvordan kan du få det bedre, og hva kan du gjøre for å komme deg dit. Ett lite steg av gangen. Som å snakke litt med hver av foreldrene dine, eller en familievenn om hvordan du har det.
4) Se etter hva er det som gjør at vi begynner å krangle? Er det noe jeg kan gjøre annerledes? Kan det være noen av kranglene vi kan unngå, eller gjøre ting på en annen måte. 

Iblant kan det være vanskelig å si hvordan man har det eller føler det. Da kan man gjerne skrive det eller tegne det som tankekart til de det gjelder og gi det.

Husk at dere er alle glade i hverandre og vil hverandre vel. Hvis ting fortsetter så anbefaler jeg deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen, helsestasjon for ungdom eller familievernkontoret, som kan stille med familieterapi. Se artiklene under, de kan hjelpe deg.

Vennlig hilsen rådgiver innen adferdsvitenskap.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser