Hopp til hovedinnholdet

Hva hjelper mot all overtenkingen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 13 år gammel jente som ofte hører at jeg overtenker alt hele tiden. Jeg blir stressa over alt. Nå for eksempel er jeg livredd for at mamma skal gå inn på loggen å se at jeg ha vært her å skrivd. Jeg er ny på skolen men klarer ikke å bli kjent med noen fordi jeg klarer ikke stole på noen kan jeg pliiis få lit hjelp.Takk på forhånd.

Besvart 03.06.2019 12:53
 

Svar
Hei jente 13 år!

Det er flere måter å få det bedre på. Når du overtenker kan dette handle om både frykt, redsel og usikkerhet. 

  • Først er det nok viktig at du snakker med noen om dette. Kan du snakke med mamma? Noen synes det er ok å snakke med en god venn eller helsesykepleier på skolen. Da kan du få god hjelp og ikke minst støtte til å få det bedre.
  • Noen synes også at det hjelper å skrive ned det som er vanskelig. Er det noe du tenker spesielt mye på? Eller er det noen dager som er "verre" enn andre? Når du skriver ned det som er vanskelig "rydder" du litt i hodet også blir du mer klar over hva du faktisk tenker.
  • Det kan også hjelpe deg å "snu" litt på tankene dine. Forsøk gjerne å spørre deg selv om dette: "Hva er jeg god til?" , "Hva får jeg skryt og ros for?", "Er det noe som får meg til å glemme litt det som er vanskelig?" og"Hva drømmer jeg om?".  

Når du klarer å tenke på det som er godt for deg og det som gir deg gode tanker kan overtenkingen bli mindre. Da blir tankene dine opptatt av noe annet og det kan gi deg små "pusterom" i hverdagen. 

Jeg tror at når du får hjelp til å overtenke litt mindre vil du også kjenne at du blir tryggere på deg selv. Da er det også lettere å bli kjent med andre fordi du ikke hele tiden er engstelig eller bekymret for hva som kan skje. 

Forsøk gjerne å øve deg litt på å si fine ting til deg selv. Noen kan ha en liten lapp i lomma, eller noen har i oppgave å tenke eller si en fin ting om seg selv eller livet hver dag. 

Lykke til videre, jeg håper du får det bedre.

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser